IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси приключиха седмицата със спадове

Инфлационните перспективи и разпространението на омикрон варианта оказват натиск на пазарите

19:45 | 17.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg

Европейските индекси приключиха със спадове в петък заради опасенията относно разпространението на омикрон варианта на Covid-19 и перспективите за инфлацията.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,5% до 473,90 пункта. В германия DAX изтри 0,67% до 15 531,69 пункта, а във Франция CAC40 отписа 1,12% до 6 926,63 пункта.

От водещите европейски индекси британският FTSE100 единствен отбеляза ръст – с 0,13% до 7 269,92 пункта.

Инвеститорите реагираха положително на политическите решения на централните банки и вчера европейските акции отчетоха ръст. Федералният резерв обяви в сряда, че ще бъде агресивен по отношение на намаляването на покупките на облигации. Централната банка на САЩ обяви и увеличаване на лихвите през 2022 г. на няколко пъти, пише CNBC.

Британската централна банка също повиши лихвените нива за първи път от началото на пандемията заради по-силния пазар на труда и необходимостта от връщане на инфлацията към целта от 2%.

Европейската централна банка възприе по-умерен подход, като допълнително сви програмата си за изкупуване на облигации, която въведе заради пандемията, но обеща да поддържа стимули през 2022 г. и след това.

Инфлацията в САЩ е много по-висока от целта на централните банки в САЩ, еврозоната и Великобритания и съществуват опасения дали изобщо може да бъде овладяна. Същевременно омикрон вариантът на коронавируса се разпространява с тревожна скорост, като страните в Европа прилагат нови ограничителни мерки, за да избегнат рязък ръст на броя на новите случаи.

Обединеното кралство отчете над 90 000 случая за един ден в петък, но ежедневните смъртни случаи остават относително стабилни засега.

Що се отнася до данните за икономиката, месечното проучване на германския институт Ifo показва, че настроенията в най-голямата икономика в Европа – Германия, се понижават през декември. Индексът, който отчита бизнес климата в страната, пада до 94,7 от 96,6 през ноември, под консенсусната прогноза от 95,3.

Италианската биотехнологична фирма DiaSorinе най-губещата от Stoxx 600. Акциите на компанията изтриха повече от 10 на сто, тъй като инвеститорите не одобриха нейния бизнес план за 2022-2025 г.

Акциите на Just Eat Takeaway.com поскъпнаха с над 4%, след като Bloomberg съобщи, че активистът инвеститор Cat Rock е увеличил дела си в англо-нидерландската фирма за доставка на храна.

Междувременно френската петролна компания Rubis увеличи пазарната си оценка с 4,7%, след като придоби групата за слънчева енергия Photosol в опит да ускори прехода си към възобновяеми източници.

Сред губещите акции в състава на Stoxx 600 днес се наредиха още тези на Volkswagen (3,8%), Porche (3,7), Daimler (3,6%), BMW (3,4%), банките Danske Bank (3,26%), BBVA (2,7%), KBC (2,7%), UBS (2,45%), Societe Generale (2,25%) и други.

На другия полюс са акциите на Cineworld с 8,2% ръст, следвани от книжата на Capita със 7%.

Акциите на Lufthansa поскъпнаха с 4,16%, на IAG – с 3,95%, на Ryanair – с 1,55%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още