IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром нефт" ще инвестира 6,5 млрд. долара в иракско находище до 2030 г.

Русия е готова да участва в модернизацията на енергийния сектор на Ирак, заяви руският енергиен министър

09:17 | 07.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Газпром нефт" планира да инвестира 6,5 млрд. долара в иракското находище край Бадра до 2030 г., съобщава ТАСС. На 6 декември руската компания пусна в експлоатация част от съоръженията, което дава възможност за добив на 1,6 млрд. куб. метра газ пропан-бутан годишно.

В официалната церемония участва и руският енергиен министър Александър Новак. В интервю за "Россия 24" той коментира, че Ирак е започнал да възстановява своята икономика.

Той изрази готовността на руските компании да участват в модернизацията на енергийния сектор, сред което и проекти за доставка на оборудване за топлоцентрали, съобщават от пресцентъра на руското Министерство на енергетиката.

Находището "Бадра" е разположено в източната част на Иран. Предварителните оценки сочат, че запасите в него са около 3 млрд. барела петрол. Търговският добив започна през 2014 г.

Оператор на находището е "Газпром нефт", която държи 30% от проекта. Акционери са иракската Oil Exploration (25%), Kogas (22,5%), Petronas (15%) и ТРАО (7,5%). Досега в проекта са инвестирани 3,8 млрд. долара, от които на руската компания се падат 1,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още