Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия обмисля безплатен обществен транспорт при мръсен въздух

Има и предложения да се обособят "зони на ниски емисии"

Германия обмисля безплатен обществен транспорт при мръсен въздух

Общественият транспорт може да е безплатен при някои условия. Снимка: Архив Ройтрес

Германските власти обмислят дали да не въведат безплатен обществен транспорт в най-замърсените си градове с оглед на заплахата от съдебни действия от страна на Европейската комисия заради качеството на въздуха, предаде DPA.

Идеята се споменава в писмо до европейския комисар за околната среда Кармену Вела, което е подписано от Барбара Хендрикс и Кристиан Шмит - министрите на Германия на околната среда и транспорта, както и от ръководителя на кабинета на канцлера Петер Алтмайер.

Мярката се обсъжда като средство да се намалят пътуванията с лични автомобили, тъй като Германия е заплашена от санкции от Брюксел за това, че не е направила достатъчно, за да редуцира вредните емисии от азотен диоксид. Има и предложения да се обособят "зони на ниски емисии", които ще засегнат тежкотоварния транспорт. 

Още по темата

Вела заплаши да заведе дело в Съда на ЕС, ако не бъде удовлетворен от предложенията на Берлин.

Германският план предвижда да се въведе безплатен обществен транспорт в градовете Бон, Есен, Ройтлинген, Манхайм и Херенберг за пробен период.

На 22 февруари пък се очаква Федералният административен съд в Лайпциг да се произнесе за законосъобразността на забраните за използване на автомобили. Решението му може да промени изцяло нещата за най-замърсяващите градове, които може да бъдат принудени да въведат някаква форма на забрана за използването на автомобили.

Междувременно и Франция, която е застрашена да бъде изправена пред Съда на ЕС за неизпълнение на препоръките на Брюксел за чистотата на въздуха, предаде на Европейската комисия своя план за действие срещу атмосферното замърсяване, съобщи министерството на екологичния преход. Страната се ангажира да намали замърсяващите емисии от автомобилите и отоплението, да ограничи достъпа до централните части на градовете за най-замърсяващите коли, както и да намали разрешената максимална скорост по второстепенните пътища. 

На 30 януари ЕК призова девет страни, сред които Франция и Германия, да подобрят качеството на въздуха. В средата на март Брюксел отново ще направи оценка на мерките, взети от тези страни. Брюксел даде последна възможност да представят нови мерки, за да се намалят емисиите от автомобилите и да се покрият стандартите на ЕС за качество на въздуха. 

Българският министър на околната среда Нено Димов призна преди седмици, че проблемът е сериозен и 16 държави от ЕС се намират в различна фаза на наказателните процедури на Брюксел за неизпълнение на законодателството в областта. 

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
4
 
1
преди 1 година
"Германският план предвижда да се въведе безплатен обществен транспорт в градовете Бон, Есен, Ройтлинген, Манхайм и Херенберг за пробен период."

Безплатен друг път ... ше го натресат у данъците на тревопасните ...е тъй полека лека сичко ше отива у данък ...ходенето по голяма нужда също ше се обложи ... щото замърсява !

Още от Европа
В парижката катедралата Нотр Дам ще бъде отслужена първата литургия след пожара