IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Турция остава зависим от чуждестранни заеми

Развиват се негативни политически процеси, които пречат на страната да е регионален играч, посочи изследователят от Хелзинкския университет Халил Гюрханлъ

17:32 | 06.02.20 г. 12
Икономическият растеж на Турция остава зависим от чуждестранни заеми

Според него турската икономика зависи много от чуждестранните кредити, като от ноември 2019 г. досега задълженията са достигнали 25 млрд. долара, а инфлацията в страната е близо до нов връх.

"Турската централна банка полага невероятни усилия, но се виждат и негативни сигнали от свободния пазар в Турция", посочи изследователят.

По думите му моделът на растеж на Турция зависи изключително много от заеми, податлив е на промени в цените на енергийните източници.

"Не бих очаквал голям растеж, защото турският модел е изключително зависим от външни фактори", прогнозира експертът. "Има нарастващ натиск да се намалят лихвите. Централната банка би трябвало да даде по-високи лихви, за да привлече повече чуждестранни инвестиции в Турция, но това се сблъсква с вътрешнопартийните интереси”, коментира той.

Халил Гюрханлъ смята, че за да бъде под контрол инфлацията, трябва да има много подкрепа от централната банка и хазната.

"Инфлацията в Турция не е извън контрол. Очакваме през първите шест месеца да имаме същите нива на инфлация, но контролът върху нея ще се засили повече през втората половина на годината. Турция очаква 8,2% инфлация, но това е нереалистично, по-реалистично е да е около 9%", каза изследователят. "Изглежда че турският икономически модел няма избор, освен да продължи в същата посока да не намалява инфлацията в близко бъдеще", допълни той.

Гюрханлъ подчерта, че намалява подкрепата за турския президент и управляващата партия.

"Последните допитвания показаха, че подкрепата за него е 41%, а за партията му - 33%. Чуват се и много опозиционни гласове сред неговата партия, информира анализаторът. – Това говори за един вътрешен опортюнизъм, който може да доведе до риск за правителството и да се стигне до избори, за които кабинетът не е готов."

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Имай малко милост към Вовата, и той хляб трябва да яде, трябва да каже нещо. Просто не му се смей толкова, че иначе зарплатата ще секне и ние трябва да го раним.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
хаха ... скуби я брадата ... :))) ... песъчинки и боя дето се лющи от слънцето ... хаха тъй и тъй кесиш в тубата по цел ден и се зомбираш с пропаганда , те ти да изплакнеш окото ... не е много по твоята част , ама може и да се поправиш в следващият живот ...https://***.youtube.com/watch?v=N2ZE-kf5p2c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Апропо първите Ф-35 в Израел пристиглали с огромно закъснение."Боята невидимка" се лющи още от слънце и песъчкнки (бури).Въпрос с повишена трудност, защо са закъснели, като тогава не е ималопясъчна буря?Huh?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
"..намери ли инфо за мощността на реакторите , а ?..."Взел си се насериозно. Правописа ти е неграмотен, правиш си гаргара с фактите както ти изнася.ИСТИНАТА Е, че изобщо не си правя труд да чета всичко, което пишеш.Ако си опровергаеш "мехурчетата", ще ти потърса реакторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
аве ей ... гледай падащите су-57 и ту-22 ... проблема с покритието , регистриран един единствен път . и всеки следващ път , когато са възпроизвеждани същите условия не е регистриран ... :))) ... и не падащо покритие , а нарушена структура ... появили са се "мехурчета" в ограничен участък на опашната плоскост , каквото и да означава това ... :))) ... и не е регистрирано никога повече , никъде при всичките други изтребители Ф35 ... важното е че бензиноколонката няма въздушно превъзходство ...намери ли инфо за мощността на реакторите , а ? ... или си скубеш брадичката тип катинарче ала владимир илич ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Kid, go to mummy, have to sleep... или ако не вярваш, провери в нета.Ако искаш аз да ти натикам истината в очите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
аххахаа ... покритието пада от скоростта ... хаххаха ... това да не е боя на лада веста или гранта , та да пада при движение ... :))) ... дръж се сериозно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Индонезия, офицер в отставка лобира. За запада това му е попътен вятър за туземното население.Ф-35 не може да форсира повече от 5 минути на схвъхзвук > супер-пупер покритието пада и после в завода на производител да го позлатяват,та да може да е пак невидим за африканските и азиатски жжунгли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
дядя вова , то който не е влезнал в сирия той не е драл на башар армията . тя , армията на башар , успешно бие само свойто население , не други армейски единици , и евентуално сваля приятелски самолети ... :)))тъй и тъй сме на темата , понеже зачекна новите самолетоносачи на хамериканците . ми не знам какви проблеми са имали в началото с новите катапулти и асансьорите за оръжия , ама гледам успешно излитат и кацат въоръжени ... :))) ... квото е било е в миналото . зачетох там от изворчето , дето пишеш за новите радари и комуникационните системи . ами те си бачкат , има някакви неща за донастройка , щото не отговарят на новите стандарти дето са заложили . имат 15 месеца да ги дооправят . застъпват на бойно дежурство '23 . с наште ф-16блок70 ... :))) ... символика , а ?! друго зачетох , реакторите им генерират 3 пъти повече от необходимото за работата им ... знаеш ли защо е така ... :))) ... въпрос с повишена трудност ... да видим из youtube какво говорят за това , сподели като го намериш ...а кво стана в индонезия , тия що пуснаха вовата по пързалката със су-35 ... не разбират от самальоти ... стари били , неефективни , скраб ... бива ли така да говорят за оръжията на вовата , толкова се старае човекът да ги пласира ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
lozkhris
преди 4 години
Не го мързи. На Запада просто така му изнася
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още