IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите проблеми на Франция могат да разпалят и политическа криза

Разпадането на правителството е още един сигнал за вълненията в сърцето на управляващата Социалистическа партия

13:16 | 26.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Франция не успява да възстанови икономиката си, като получи определението &bdquo;Болният човек на Европа&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франция не успява да възстанови икономиката си, като получи определението „Болният човек на Европа“. Снимка: Ройтерс

Разпадът на френското правителство, дошъл след спора между левите и умерените политици в кабинета относно икономическите реформи, повишава опасенията, че страната е на ръба на политическа криза, пише CNBC.

Министър-председателят Манюел Валс внесе оставката на правителството си в понеделник в отговор на призивите на икономическия министър Арно Монтбур, който през уикенда пожела да види края на програмата за икономически реформи на президента Франсоа Оланд.

По време на пресконференция в понеделник Монтбур каза, че не възнамерява да участва в пренареденото правителство. Очакванията са, че ново правителство без икономическия и други леви министри ще бъде сформирано днес.

За втори път в рамките на шест месеца правителството се разпада – още един сигнал за политическите вълнения в сърцето на управляващата Франция Социалистическа партия.

„Смятаме, че случващото се представлява изясняване на икономическата стратегия, но увеличава риска от разразяването на политическа криза“, предупреждава анализаторът в Barclays Филип Гудин.

„Очакваме темпът на икономически реформи да се ускори в следващите месеци, в унисон с поетите от Франсоа Оланд ангажименти миналата седмица. Освен това очакваме Франция да се върне в предните редици на европейската политическа сцена“, коментира още банкерът.

Франция не успява да възстанови икономиката си, а страната получи определението „Болният човек на Европа“. Втората по големина икономика на Стария континент не записа растеж както през първото, така и през второто тримесечие на годината.

Монтбур оспори мерките на Оланд за понижаване на бюджетния дефицит, измежду които намаление на бюджета за социални дейности през тази година. Според бившия икономически министър мерките удължават икономическата стагнация на Франция. Позицията му срещна одобрението на 30-50 представители на парламента, които възнамеряваха да блокират реформите.

Според професора по политически науки в INSEAD Дъглас Вебер сривът на правителството не е бил напълно неочакван, имайки предвид разделенията в парламента и крехкото мнозинство на Социалистическата партия.

„Конфликтът между правителството, Социалистическата партия и френските леви расте от известно време, подклаждан от икономическата стагнация, покачващите се безработица и непопулярност на правителството“, коментира Вебер.

Вероятността Оланд и Валс да прокарат Бюджет 2015 с мерки за строги икономии в парламента сега зависи от тяхната способност да сформират правителство, което да балансира нуждата от отстраняване на непокорните леви с поддържането на мнозинство в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още