Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Икономиката без въглерод отваря врата към 26 трлн. долара

Броят на заетите в сферата на възобновяемата енергия през 2017 г. достига 10 млн. през 2017 г.

Икономиката без въглерод отваря врата към 26 трлн. долара

Снимка: Ройтерс

Германия трябва да затвори всички въглищни централи до 2030 г. ако иска да постигне максимален ефект при икономическите и социалните ползи в прехода към достигане на нулеви емисии въглероден диоксид в своята енергетика, с което ще отговори на зададените цели от Парижкото споразумение за климатичните промени, пише за Euractiv Найджъл Топинг, главен изпълнителен директор на We Mean Business Coalition, глобална неправителствена организация, занимаваща се със стимулиране на бизнеса за борба с климатичните промени. 

Още по темата

Трудно извоюваният компромис от страна на Берлин да затвори постепенно всички централи, захранвани с въглища не по-късно от 2035-2038 г. е добре приветствана първа стъпка. Тя дава ясен сигнал за пренасочването на страната в посока чистата енергия и декарбонизираната енергийна система на бъдещето.

Съществуват прогнози, които показват, че краят на този преход може да бъде изтеглен значително по-рано, тъй като продължаващите понижения в цената на възобновяемите енергийни източници започват да изравняват цената на зелената енергия с тази от изкопаемите горива.

Затоплянето

На лице е растящата тревога около глобалното затопляне, където може да се види и сериозният отпечатък на въглищата и компаниите, стоящи зад този ресурс. Изкопаемите твърди горива са отговорни за повече от 800 хил. смъртни случая всяка година в глобален мащаб, а здравето на милиони други хора бива сериозно засегнати.

В Европа само, въглищата стоят зад 23 300 смъртни случая годишно.

Това е една от основните причини водещите компании да търсят все по-често енергия от възобновяеми източници. Към днешната дата над 160 от най-влиятелните компании в света са поели ангажимент да ползват 100% електроенергия от ВЕИ.

Тук влизат и голям брой германски компании като Allianz Investment Management, BMW и Commerzbank, които признават, че чистата енергия се превръща в най-достъпния и надежден начин за растеж на бизнеса.

Несубсидираните ВЕИ са най-евтините енергийни източници в 30 страни по света през 2017 г.

Много европейски енергийни компании като Iberdrola, Enel и Ørsted възприемат идеята за енергиен преход и демонстрират своята обвързаност с целите от Парижкото споразумение за климатичните промени.

Iberdrola е планирала да инвестира повече от 32 млрд. евро във ВЕИ технологии в периода 2018-2022 г., фокусирайки се върху възобновяемите енергии и мрежи.

Работа

Внимателното планиране на енергийния преход е от съществено значение за работните места. Предотвратяването на риска от рязко увеличаване на безработицата е една от основните цели пред институциите и компаниите.

Приблизително 20 хил. човека работят във въгледобивния сектор в Германия. Създават се програми за преквалификация и помощи на засегнатите работници, които в един момент ще изгубят своята работа.

В същото време работните места в сферата на възобновяемата енергия отбелязват невиждан растеж.

Броят на хората, заети във ВЕИ сектора в глобален мащаб, е достигнал 10 млн. през 2017 г., което е ръст от 5% спрямо година по-рано.

В Германия този сектор разполага с 325 хил. служители, което е близо десет пъти повече от работниците във въгледобивния сектор.

Анализите прогнозират, че нисковъглеродната икономика може да създаде възможност за икономически растеж от 26 трлн. долара и 65 млн. нови работни места в глобален мащаб до 2030 г.

Германия губи състезанието

Други страни се справят по-добре с енергийния преход, като вече се възползват от предимствата на чистата енергия и декарбонизираната икономика.

Понастоящем има седем страни, чиито енергиен сектор работи на 100% с ВЕИ. Сред тях са Норвегия и Австрия, като други страни предвиждат това да се случи и при тях до 2050 г.

През 2018 г. въглищата представляват 35,3% от общия енергиен микс на Германия. Делът на възобновяемата енергия за същата година е 35,2%.

За сравнение, във Великобритания делът на въглищата е приблизително 5% от общия микс, докато във Франция той е по-малко от 2 на сто.

В Европа действат над 270 въглищни централи, като 80 от тях се намират в Германия, показва проучване на Beyond Coal.

През 2015 г. около 18% от парниковите газове е Европейския съюз (ЕС) са били отделени от местните въглищни централи.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
0
 
10
Mavi Goz до: zelka007
преди 2 месеца
"замислял съм се една бакалска сметка на маса..."

И аз това се замислих - що не пробваш в кварталната бакалия с тия сметки? Ако и маса ти сложат, можеш да станеш звезда сред кварталните безделници, дето от сичко разбират. И ветроенергетиката ше опрайш, а може и да изкяриш една-две бири черпня от некой ветроенергетик с твоя акъл - дет се вика - да заработиш нещо... ;) :lol:
1
 
1
 
9
zelka007 до: korn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
това е един от първите резултати като гугълнеш : factory wind turbine

https://www.theguardian.com/business/2016/dec/01/hull-siemens-factory-wind-turbine-blades
2
 
3
 
8
korn до: zelka007
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
И това ще стане.Трябва да сме оптимисти.До преди няколко години нямахме метро и магистрали,до като в развитите държави тези неща съществуваха от преди 50 години.Движим напред,и то стабилно.Проблемите за които говори холандеца се изчистват малко по малко.
4
 
12
 
7
zelka007 до: korn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
:)))

тъй е ... винаги има виновен , и това никога не сме ние ...

замислял съм се една бакалска сметка на маса , да ме прощават всички които са по-навътре с нещата . та значи. за БГ според ветровата карта изготвена от световната банка имаме потенциал за около 3500 GWt вятърни мощности към знанията за вятърната индустрия от 2009-10 година . говорим за качествен постоянен вятър , подходящ за постоянно производство . това са около 1000 модерни турбини Сименс (може да бъде всяка друга датска или американска фирма) . нарочно говоря за Сименс защото има няколко завода които работят доста за тях в БГ + представителства на различни дивизии от фирмата . демек доста добри контакти има на местна почва . говорим постоянно за офсетови програми за самолетите и за бронирана техника , що да не говорим и за офсет за производство на вятърни турбини ?!?

я си представи Баце да заприказва за възможността да се изгради един съвременен център за производство на вятърни турбини в БГ . защото в БГ ще трябват в близките 10 години 1000 турбини , в Сърбия - има подобен вятърен потенциал пак 1000 , за гърция ще трябват 4000-5000 там може повече , за Румъния също може повече 2000-3000 . само виж за какво количество иде реч . да кажеш че нямаме държавна банка за развитие , която вместо да дава на Пеевски разни кредити може спокойно да вдигне на крака българската металургия . рафинерия дето прави доста пластамаси необходими за такова производство има , заводи за кабели има , циментов завод доста сериозен имаме за смеските дето са необходими за основите (там е малко специфично , не става с всякакъв бетон) , машиностроителни предприятия има , университети технически има ... хора дето им се бачка има , каквото и да говорят разни политици ...

но трябва да се седне и да се мисли и смята и да се работи :))) ... вместо да чупят пари за градинки , цветни лехи , дограми на читалища и кметства могат да вдигнат на крака няколко индустрии с подходящата политика на данъчни отстъпки , като не говоря дори за помощи и наливане на средства . щом за туризма и хазарта може , защо да не може и за металургията , енергетиката и машиностроенето ?!?

един холандски депутат преди няколко години рече : защо постоянно говорите че сте малка и бедна държава и от вас нищо не зависи ? нито сте малка нито сте бедни :))) , имате няколко нерешени проблема . решете ги !

Думам ти дъще, сещай се снахо! :)))
8
 
7
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"Глобалното затопляне",причинено от човешка дейност е най-голямата измама в човешката история.СО2 е само 0,04 процента от земната атмосфера.Т.е на 10 хиляди единици атмосфера само 4 са СО2.Основната причина за измененията в климата са циклите на Слънцето.
И изненада-Слънцето е в минимума на активността си ,което означава застудяване.И нов мини ледников период.

Още от Европа
Манфред Вебер обеща да спре „Северен поток 2“