Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

NatWest - банката, която пропусна изпирането на 365 млн. лири в клоновете си

Предупредителни сигнали е имало, но никой не им е обърнал внимание

NatWest - банката, която пропусна изпирането на 365 млн. лири в клоновете си

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Гледката на хора, носещи черни чували за смет със сумата от 700 хил. лири през търговски център в Западен Мидландс към клон на NatWest, е само един от предупредителните сигнали, които британската банка е пропуснала и не е успяла да предотврати предполагаема схема за изпиране на 365 млн. лири, пише Financial Times, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

В рамките на 5 години, Fowler Oldfield, търговец на злато с очакван годишен оборот от 15 милиона лири е депозирал 365 милиона лири в NatWest —264 милиона от тях в брой.

Някои от депозитите са необичайно големи – 42 милиона в брой са внесени в клон в Саутхол между 2015 и 2016; 750 хил. лири са оставени в Халифакс само за 3 дни.

А в клона на NatWest в търговския център в Уолсол, където са били внесени 6,6 милиона в брой, включително 700 000 на 14 септември 2015, там чувалите с пари буквално са се късали от тежестта на банкнотите и служителите на клоновете е трябвало да ги прехвърлят в по-здрави чували. Това са част от показанията, чути по време на изслушване на съда в Саутуарк. Парите са запълнили изцяло два от сейфовете на банката.  

„Хора са носили черни чували, пълни с пари, по улиците,“ каза Клер Монтгомъри, прокурор в Службата за контрол на финансово поведение.  

Въпреки това, NatWest не е подавала Доклад за подозрителна дейност в Националната агенция за престъпления преди 2016 г., когато от полицията в Йоркшир започват да разследват Fowler Oldfield.

Британското правителство е мажоритатен собственик на NatWest, а тази седмица банката плати глоба от 264,8 милиона лири за нарушаване на правилата срещу пране на пари между ноември 2012 и юни 2016 година. Това решение е първият случай, в който е издадена осъдителна присъда от Службата за контрол на финансово поведение по закон срещу прането на пари.  

„NatWest е отговорна за голям брой пропуски в начина, по който е наблюдавала и контролирала трансакциите, които очевидно са били подозрителни,“ казва Марк Стюарт, директор по прилагането на правила и надзор на пазарите във финансовия орган. Той добавя, че действията на банката са отворили широко врата за пране на пари“.

Единадесет души са се признали за виновни по престъпления за пране на пари затова, че са пренасяли пари в офиси на Fowler Oldfield, а още 13 са с повдигнати обвинения.

Това дело подчертава решителността на Службата за контрол на финансово поведение да овладее вълната от мръсни пари, за която се смята, че струва на британската икономика 100 милиарда лири всяка година и повдига сериозни въпроси за способността на банките да спрат такива измами.  

В случая е имало и други пропуснати предупредителни сигнали. Какви са били те можете да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Унгария се предаде пред исканията на ЕС след рязкото поевтиняване на форинта