IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчените страхове за паричната политика носят ръстове на индексите в Европа

Общоевропейският индекс Stoxx 600 прибави 0,7%, като технологичния сегмент напредна с 1,6% и повечето сектори борси бяха на зелено

19:07 | 06.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в понеделник с ръстове, след като данните за заетостта в САЩ намекнаха, че Федералният резерв може да запази за по-дълго облекчената си парична политика. Увеличиха се и спекулациите за нови стимули в Япония и Китай, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 прибави 0,7%, като технологичния сегмент напредна с 1,6% и повечето сектори борси бяха на зелено. 

Британският измерител FTSE се повиши с 0,7% в понеделник, а френският CAC - с 0,8%. От своя страна германският показател DAX прибави 0,9%.

Изключение бе португалският бенчмарк PSI20, който изтри 0,2%.

В петък в САЩ Dow Jones Industrial Average записа спад, а S&P 500 отстъпи от последния си рекорд, след като стана ясно, че новосъздадените работни места в САЩ са се забавили рязко през август, регистрирайки най-малкия си ръст от седем месеца насам.  пазарите в САЩ са затворени в понеделник заради честването на Деня на труда. 

Новосъздадените работни места извън земеделието са нараснали с 235 хил. миналия месец, което е значително под всички прогнози, показаха данни на министерството на труда от петък.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта необходимостта от силни данни за заетостта, преди централната банка да започне да свива програмата си за покупка на облигации. Разочароващите данни биха могли да променят очакванията за това кога Фед ще започне намалението. 

По-късно тази седмица се очаква редовната среща на ръководството на Европейската централна банка, но според експерти то ще изчака до декември, преди да обяви намаляване на свързаните с Covid стимули.

При индивидуалните акции тези на германската технологична компания Teamviewer поскъпнаха с 3,4%, повеждайки ръстовете в Stoxx 600. Обратно, книжата на френската група Spie изтриха 4,3%, след като тя подаде оферта за закупуването на сервизното подразделение на Engie. 

Акциите на британската Dechra Pharmaceuticals също изтриха 3,3%, след като публикува резултатите си за последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още