IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Германия не трябва да диктува икономическата политика на еврозоната

Берлин вероятно се готви да смечки позицията си за строга бюджетна дисциплина във валутния съюз и ще обърне ерата Шойбле

18:24 | 10.02.18 г. 3
<p>
	<em>Олаф Шолц. Снимка: Ройтерс</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Ройтерс

Германия не трябва да диктува икономическата политика на партньорите си от еврозоната. Кова коментира социалдемократът Олаф Шолц, който се очаква да стане финансов министър в новото коалиционно правителство на германския канцлер Ангела Меркел, предава Ройтерс.

Коментарът му, направен в интервю за списание "Шпигел", е най-ясният знак засега, че Германия възнамерява да смекчи позицията си за строга бюджетна дисциплина в европейския валутен съюз.

Не искаме да диктуваме на другите европейски страни как да се развиват (икономически), посочва Шолц, прагматичният кмет на Хамбург. Очаква се той да наследи консерватора Волфганг Шойбле, който осем години бе символът на мерките за икономии, предава БТА.

Със сигурност са правени грешки в миналото, допълва Шолц, като разкритикува деликатно Шойбле, който обвърза спасителната финансова помощ за Гърция и Португалия с условия за непопулярни орязвания на разходите.

Меркел направи болезнени отстъпки пред социалдемократите, включително като им даде влиятелния пост на финансовия министър, за да си осигури четвърти мандат след неубедителната изборна победа през септември. 

Общо 464 хил. души от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) трябва да гласуват по пощата дали подкрепят коалиционното споразумение с Меркел, или не. Очаква се резултатите от вота да станат известни на 4 март.

Решението на Меркел да отстъпи финансовото министерство на социалдемократите подразни някои от членовете на нейния консервативен блок, където Шойбле е издигнат почти в култ заради защитата му на строгите бюджетни правила.

Като се опита да успокои притесненията на консерваторите, че следващото правителство ще харчи повече, отколкото може да си позволи, Шолц каза, че социалдемократите също са за финанси и че ще запази балансираната бюджетна политика на Шойбле.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Ъхъ ... и тебе ше те земат за съветник ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 6 години
И аз съм на мнение, че Гърция трябва да диктува икономическата политика на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Mohave
преди 6 години
Какво всъщност казва бъдещият фин. министър ?"Не искаме да диктуваме на другите европейски страни как да се развиват (икономически)," !Германия против широката интеграция , против европейски мин на финансите , общ бюджет , евро облигации ............................ Европа на 2 скорости - това е посланието . А Германия отдавна иска затягане на паричната политика , която е разхлабена до краен предел .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още