Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Предизвикателствата пред Гърция през 2018 г.

Очаква се първите опити за достъп на Гърция до пазарите да бъдат предприети още в самото начало на следващата година

Предизвикателствата пред Гърция през 2018 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Ще бъде ли 2018 годината, в която Гърция ще каже "сбогом" на спасителните програми, дали страната ще постигне поставената цел за първичен бюджетен излишък от 3,5 на сто, за да може нейното правителство да избегне нови мерки за икономии както догодина, така и през следващите две години - 2019-2020 г.?

Тези и други въпроси за бъдещето на страната чакат своя отговор, пише в. "Нафтемборики", стигайки до извода, че от решаването им ще зависи и бъдещето на страната за дълъг период от време, който вероятно ще продължи и след 2022 г.

Икономическото издание се спира на събитията, които ще предшестват финализирането на спасителните програми.

На 9 и 10 януари гръцкият парламент трябва да гласува законопроект с десетки изисквания на кредиторите по третия преглед на спасителната програма, като до тогава правителството трябва да изпълни общо 110 предписани мерки, които са били договорени с тях.

За 15 януари пък е насрочена среща на Еврогрупата, на която институциите следва да доведат до край дебата по сумата от транша, който ще бъде отпуснат на Гърция.

Още по темата

За 22 януари е планирана първата среща на Еврогрупата за 2018 г. и на нея финансовите министри от еврозоната трябва да вземат окончателно решение за деблокиране на транша, който Гърция се надява да получи през февруари.

В. "Нафтемборики" пише, че наред с изпълнението на бюджета за следващата година усилията на кабинета Ципрас ще бъдат насочени още към стартирането на дебат за облекчаване на гръцкия дълг, а също към вдигането на съществуващите в страната капиталови ограничения и към завръщане на Гърция на пазарите.

Очаква се първите опити за достъп на Гърция до пазарите да бъдат предприети още в самото начало на Новата година, като за целта правителството планира да пусне две-три облигационни емисии с цел да осигури средства за обслужване на дълга след изтичането на сегашната спасителна програма през август 2018 г.

В контекста на тези усилия не се изключва и вероятността от предсрочни избори, които премиерът Алексис Ципрас би могъл изненадващо да поиска, за да мобилизира своите избиратели и да смекчи напрежението в собствената си партия СИРИЗА и в обществото от прилаганите мерки за икономии. Предполага се, че такъв вот е възможен след август 2018 г., тоест след края на спасителната програма.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента