IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изключи тристранни газови преговори

Трябва да се ускори изпълнението на проектите за алтернативни газопроводи като "Турски поток" и Северен поток 2", заяви Александър Новак

22:21 | 06.03.18 г. 1
<p>
	<em>Александър Новак. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Александър Новак. Снимка: Архив Ройтерс

Тристранни преговори между Русия, Украйна и Европейския съюз по газовите въпроси не се планират, в ход са съдебни процедури между "Газпром" и "Нафтогаз". Това заяви днес руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС и БТА.

Решението на руския газов концерн да прекрати договорите си с Украйна е свързано със загубите, които контрактите носят като цяло, отбеляза той.

По думите му трябва да бъде ускорено изпълнението на проектите за алтернативни газопроводи като "Турски поток" и Северен поток 2", за да се намалят рисковете при доставките до потребителите.

Вече е завършено полагането на 50 процента от морския участък на "Турски поток", или над 930 км общо по двете линии на съоръжението, съобщи днес операторът на проекта.

Същевременно "Газпром" вече е подал апелативна жалба срещу решението на Стокхолмския арбитраж за газовите доставки за Украйна, а по делото за транзитните доставки жалба ще бъде подадена до края на март, съобщи вицепрезидентът на концерна Александър Медведев.

През 2009 г. Русия и Украйна подписаха два газови договора - един за доставки за нуждите на Украйна и втори - за транзит на синьо гориво през украинска територия до Европа. И двата контракта са със срок на действие до 31 декември 2019 г.

През лятото на 2014 г." Газпром" и "Нафтогаз" внесоха насрещни искове по договора за доставки за Украйна. От 2012 г. украинската копания спря да получава изцяло договорения обем, а от ноември 2015 г. Киев изобщо не купува руски газ, заменяйки го с реверсивни доставки от Европа.

Украйна поиска изменение на условията за цените и изискваната предплата, както и отмяна на клаузата "вземай или плащай". "Газпром" пък настояваше за плащане на задълженията за вече доставен газ и компенсации.

Миналата седмица арбитражът постанови, че "Газпром" трябва да изплати на "Нафтогаз" 2,56 млрд. долара. Руският концерн не се съгласи с решението и започна процедура за разтрогване на договорите с украинската компания за доставка и транзит на синьо гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 11
v_tin
преди 6 години
Глупав, по глупав, най-глупав, хохъл. И откъде идва газа по реверсивните доставки,- пак от русия. В желанието си да накривят капата на путин, хохълите се самоунищожават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още