IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорната унгарска кампания срещу Юнкер приключва скоро

Унгарците имат право да знаят какви промиграционни планове се изготвят от брюкселската бюрокрация, твърди правителствен говорител

09:24 | 03.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дясното националистично правителство на Унгария ще приключи спорната си кампания с плакати срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 15 март, съобщи правителственият говорител Золтан Ковач, цитиран от DPA и БТА.

„Унгарците имат право да знаят какви промиграционни планове се изготвят от брюкселската бюрокрация. Затова започнахме информационна кампания, която ще приключи на 15 март", каза Ковач.

От десетина дни на публични места в Унгария са разлепени плакати с широко усмихнатите лица на Юнкер и на американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос. Плакатите са придружени от лозунги, внушаващи, че двамата искат да насърчат незаконната имиграция в Европа.

По-рано през февруари стана ясно, че унгарските граждани ще получат писмо от премиера Виктор Орбан, в което се разяснява какво представлява това, което Унгария нарича, проимиграционни усилия на ЕС, на които тя се противопоставя. В писмото се отбелязва, че „брюкселските бюрократи искат да разбият съпротивата на страните, противопоставящи се на имиграцията“. В него се допълва, че ЕС „не е научил нищо от ужасяващите терористични атаки от последните години“ и „иска да доведе дори още повече мигранти в Европа“ посредством нови мерки, които сега са в процес на разработка. 

Представителството на Европейската комисия в Унгария излезе с подробно опровержение за твърденията на Орбан. В него ЕК например отрече, че иска да ореже финансовата помощ за страните, противопоставящи се на миграцията, или че иска да ограничи правата на държавите членки при охрана на техните граници, отбелязва БТА.

Тази кампания предизвика остри реакции в най-голямата парламентарна група в Европейския парламент, тази на Европейската народна партия (ЕНП), в която членува и партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан. В групата се чуха гласове, че Фидес трябва да бъде изключена от ЕНП заради тези плакати.

Юнкер стана председател на Европейската комисия като кандидат на ЕНП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 6
Императорът
преди 5 години
А не е ли вярно? Сам по себе си индивидът юнкер е негоден за председател на ЕК, защото е ДЕГРАДИРАЛ АЛКОХОЛИК !!! Поведението му е абсолютно неадекватно дори в най-официални случаи. Нима не е факт, че има промиграционна политика, въпреки бруталното поведение на нашествениците? Хайде - в началото някой политик може от наивен хуманизъм да е защитавал мигрите, но след престъпленията, които вършат те - продължаващата защита на - е държавна измяна !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още