IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sunday Times: Джонсън ще предизвика кралицата да го уволни вместо да се оттегли

Той няма да се оттегли, освен ако полиция не дойде на вратата на Downing Street със заповед за арест на премиера, казва представител на Консервативната партия

10:34 | 06.10.19 г. 5
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън е готов да предизвика кралица Елизабет II да го уволни вместо да подаде оставка в опит да осъществи Brexit до крайния срок на 31 октомври, съобщават Sunday Times и Bloomberg.

Джонсън няма да се оттегли, ако предложенията му за Brexit бъдат отхвърлени от Европейския съюз и дори ако членовете на британския парламент гласуват вот на недоверие на правителството му и се съгласят то да бъде заменено от временен кабинет, пише Sunday Times.

Ако не бъде постигната сделка, Великобритания ще изпадне в безпрецедентна конституционна конфронтация. Джонсън обеща да изведе страната си от ЕС на 31 октомври независимо дали преговорите са успешни, докато парламентът вече прие закони, които не му позволяват да изтегли Великобритания от съюза без споразумение.

„Той няма да се оттегли, освен ако полицията не се появи на вратата на Downing Street 10 със заповед за арест на премиера“, казва високопоставен представител на Консервативната партия, цитиран от Sunday Times.
За последен път британски монарх уволнява премиер през 1834 г., допълва изданието.

Междувременно главният преговарящ за Brexit от името на ЕС Мишел Барние заяви, че правителството на Борис Джонсън ще трябва да поеме пълната отговорност за Brexit без сделка, съобщава Guardian.

Барние допълни, че не вижда как може да бъде постигната сделка, ако британската страна не представи ревизирани предложения през идните дни. Ако откаже да го направи и в резултат на това не се стигне до сделка, това ще бъде смятано от ЕС за преднамерен избор на правителството на Борис Джонсън.

„Ако те не направят промени, не смятам, въз основа на мандата, който ми е предоставен от 27-те страни членки на ЕС, че можем да постигнем напредък“, заяви Барние вчера по време на събитие в Париж, организирано от френския вестник Le Monde.

Ако Великобритания сериозно иска постигането на сделка, ще се върне с „различни предложения“ тази седмица и ЕС ще бъде готов за разговори, каза Барние.

„Искам да бъда изключително ясен. Brexit без сделка никога няма да бъде избор на Европа. Това винаги би било – и забележете условното наклонение, защото все още се надявам, че ще постигнем сделка, избор на Великобритания, а не наш. Готови сме за това, предприехме мерки, за да защитим гражданите и компаниите си. Но не го искаме“, посочи Барние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
majnata
преди 4 години
кои сте тия, дето ше си дръпнете и сетне ше се оправите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Grosss
преди 4 години
Майната им на тези *** наречени английско кралско семейство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Да си дойдем на думата затова кой управлява и кой има най-голямата власт в "разединеното" кралство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 44
vzhekoff
преди 4 години
какво ни интересува какво е казал главният преговарящ Барние ? Той е просто един французин, който мрази англичаните и в червата си. С това е закърмен. Основната му цел е била да възпрепятства максимално брексита, поставяйки неизпълними условия. Цялата евро-бюрокрация трепери пред брексита, защото губитеритория и лостове на влияние. Британия ще излезе от ЕС, а Берние ще иде на бунището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още