Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

СЗО настоява за решителни мерки срещу мръсния въздух от ЕС

Всяка година замърсяването на въздуха причинява смъртта на 399 хил. европейци

СЗО настоява за решителни мерки срещу мръсния въздух от ЕС

Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Световната здравна организация (СЗО) и Организацията за здраве и околна среда HEAL поискаха от ЕС „решителни действия“ срещу замърсяването на въздуха, става ясно от съобщение на организациите.

Замърсяването е сериозна заплаха за здравето и води до преждевременната смърт на 6,5 млн. души в годишно в световен мащаб, сочи статистиката. Това прави мръсния въздух  по-смъртоносен от заболяванията малария и СПИН взети заедно.

Още по темата

Данните за ЕС показват, че замърсяването на въздуха годишно причинява смъртта на 399 хил. души. Това е 15 пъти повече спрямо смъртните случаи на пътя. В същото време обаче европейските управляващи много често отлагат мерките за чистия въздух въпреки законовите изисквания и ангажиментите, направени пред Брюксел. Двете организациите смятат още, че мерките на национално и местно ниво не са адекватни.

Замърсяването на въздуха причинява редица заболявания – на сърдечно съдовата система, рак на белите дробове и хронични заболявания, повишава риска от често повтарящи се респираторни инфекции. „Въздухът не познава граници и поставя всеки в риск. Най-уязвими са бременните жени, децата, възрастните и хората с влошено здравословно състояние“, коментира директорът на департамента „Обществено здраве и околна среда“ към СЗО Мария Нейра.

За нея добрата новина е, че обществото става все по-чувствително към проблема и все повече градове се замислят за мерки срещу мръсния въздух. Нейра обаче препоръчва тези действия да не бъдат самоцелни, а да се прилагат мерки, които взимат предвид климатичните промени и подобряват здравето на хората.

В средата на януари Европейската комисия изпрати последно предупреждение към девет държави в ЕС - Германия, Франция, Италия, Испания, Великобритания, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, да изпълнят европейските директиви за чистотата на въздуха. Решение как ще продължи процедурата ще има към средата на март.

Българският министър на околната среда Нено Димов призна преди седмици, че проблемът е сериозен и 16 държави от ЕС се намират в различна фаза на наказателните процедури на Брюксел за неизпълнение на законодателството в областта. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 1 година
Да бе ... що не напишете колко мрат от ядене на *** ?!

Още от Европа
В парижката катедралата Нотр Дам ще бъде отслужена първата литургия след пожара