Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Трябва да поговорим сериозно за Европа

Докато всяка страна дърпа чергата към своя интерес, проблемите няма да се решат, твърди анализаторът Атанас Пеканов

Трябва да поговорим сериозно за Европа

Снимка: Архив Ройтерс

След година Европа ще бъде изправена пред избори – този път за Европейски парламент. На фона на българското председателство, темата за Западните Балкани и евентуалното членство на България във валутния механизъм, за съжаление, на заден план останаха истинските теми от централно значение в текущия дебат за Европа.

Още по темата

Каква Европа искаме? Какъв искаме да бъде Европейският съюз (ЕС) в бъдеще? Искаме ли той да предоставя повече директни и осезаеми ползи на своите граждани? И как да се случи това? По тези въпроси тече сблъсък на идеи и визии, а в България отеква по-скоро шумно мълчание – вгледани в собствената си паничка в един глобален свят, темите от централен интерес остават като нещо незначимо, второстепенно. Това е жалко и ще ни отреди съдбата отново да се питаме след години къде сме и къде искахме да бъдем.

Месеците напред са време за вглеждане върху основните проблеми пред ЕС, месеци на решения. Предстоящият Съвет на върха през юни ще е първа кулминация на този сблъсък, от която, за съжаление, едва ли ще произтече нещо.

От бележитата реч на президента Еманюел Макрон в Сорбоната Париж е двигател за промени на текущата структура на Съюза, която от някои страни се вижда като непропорционално в полза на богатите и продуктивни страни от Северна и Централна Европа. И докато Берлин изглеждаше склонен на отстъпки преди съставянето на новото германско правителство, то напоследък, от политически страх пред евроскептиците в Германия, с твърдост се отхвърля всяко плахо предложение за реформа. Този страх бива постоянно подхранван и от фалшивата теза, че Германия плаща за другите страни в ЕС –игнорирайки факта, че именно богатите страни са спечелили много от съществуването на единния пазар(1). 

Дискусията ще се разгорещи допълнително от напрежението около следващия бюджет на ЕС. Той отново ще е малък – около 1,1 % от БВП на страните-членки, докато в същото време всички се опитват да прехвърлят вината за неизпълнението на растящ брой задачи към Брюксел. По ирония на съдбата текущата икономическа архитектура е подложена на нов стрес неочаквано бързо – с радикалната несигурност около политическата ситуация в Италия.

Възможните изпитания за европейския паричен съюз са стара тема, за която предупреждават редица бележити американски икономисти още преди неговото създаване. Еврозоната не е оптимална валутна зона и това често носи трудности при кризи, когато различните региони не могат да се справят достатъчно добре с икономическите шокове.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 7 месеца
Еми.... поговорете си, младежи! Хуу си поговорете - вече за друго не ставате! Докато умното се наумува (наговори), лудото се налудува... :lol: Направете кръгли маси, може и правоъгълни, затрупайте ги с минерална вода и микрофони и говорете, говорете...! Хем наживо говорете - напълнете технологичните социални мрежи с говорене, докато жълтата машина ви произвежда обувките, дрехите и телефоните, а кафявия керван разтоварва лодките с младото ви попълнение - в него ви е спасението - и деца да ви прави, и да ги възпитава, а вие не спирайте да говорите... :lol:

Още от Европа
Капацитетът на вятърните турбини в Европа се понижава с 32% през 2018 г.