IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Германия спорят кой да управлява пандемията на фона на рекордна заболеваемост

Подобно противопоставяне може да забави нужните мерки за ограничаване на заразата

18:55 | 18.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Случаите на коронавируса в Германия растат и надхвърлят 60 хил. на ден - рекорд от началото на пандемията, но политиците в страната са се хванали гуша за гуша кой да управлява процеса, пише Politico.

От Института "Роберт Кох" коментират, че никога не са били толкова притеснени от развитието на кризата. Смъртните случаи преди ден достигнаха 262 и вече са общо 100 хил. Учените предупреждават за мрачна Коледа, каквито и мерки да бъдат предприети. 

А политическата класа в момента спори кой да управлява пандемията. Трите коалиции, които са близо до сформиране на кабинет - Социалдемократите на Шолц, Зелените и либералната "Свободни демократи" (FDP) одобриха промени в законодателството, които дават по-голям контрол на ситуацията на Бундестага.

Консервативният Християндемократически съюз на отиващия си канцлер Ангела Меркел обаче са против и коментираха, че това е безразсъдно на фона не влошаващата се ситуация за здравната система. Промените трябва да влязат в сила на 25 ноември.

Зелените обаче подчертават, че вече не сме в началото на пандемията и ваксините променят ситуацията. С промяната на правомощията, които има правителството в условия на извънредно положение, вече няма да могат да бъдат затваряни училища - перспектива, приветствана от FDP. Подготвят се и по-строги правила при ползването на обществения транспорт.

Според анализатори вирусът обаче се използва от партиите в страната - той им дава удобна възможност да се разграничат една от друга. Бъдещата опозиция е твърдо против промените и дори даде да се разбере, че ще блокира предложението в горната камара на парламента, където ХДС има осем от 16 представители.

Подобно противопоставяне обаче само може да доведе до забавяне на мерките, които трябва да бъдат взети, посочва още Politico.

Сред германците има настроения за затягане на мерките. Изпълняващият длъжността канцлер Ангела Меркел също поиска ограничения - четвъртата вълна удря страната с пълна сила, коментира преди ден тя.

На този етап заместникът на Меркел - Олаф Шолц, призовава за активна ваксинация, което е най-добрата защита. "Това е най-добрата защита срещу инфекцията и в момента виждаме в интензивните отделения колко важно е гражданите да се предпазват", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
гоче , днес на пазара колко беха картофите ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
А пандемията какво ,съгласна ли е някой да я управлява или държи на самостоятелност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още