IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е спечелила 20 млрд. паунда от чуждестранни студенти

Освен таксите за обучение, разходите на студентите се превръщат в основен фактор за подпомагане на местните икономики

17:28 | 11.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международните студенти генерират 20 млрд. паунда (22,6 млрд. евро) за икономиката на Обединеното кралство за целия им период на обучение, се казва в доклад на Higher Education Policy Institute, цитиран от BBC.

Анализът посочва, че освен таксите за обучение, разходите на студентите се превръщат в основен фактор за подпомагане на местните икономики.

Само Лондон печели по 4,6 млрд.паунда, а Шефийлд е най-големият бенефициент пропорционално на икономиката си. Цифрите подкрепят призивите за премахване на студентите от целите за ограничаване на имиграцията, пише BBC.

Всяка година пристигат около 230 000 студенти за университетски курсове в Обединеното кралство, като Китай е лидер с най-много студенти, които учат на Острова.

Анализът, направен от London Economics, изчислява финансовия принос на чуждестранните студенти като разходи за обучение и разходи за живот. Докладът предоставя изчерпателни доказателства, че чуждестранните студенти са от значителна полза и че студенти от страни извън Европейския съюз, които плащат по-високи такси, генерират по 102 000 паунда на човек за икономиката в Обединеното кралство.

Международните студенти носят икономически ползи за Великобритания, които са на стойност 10 пъти повече от разходите за тяхното посрещане.

По-малко международни студенти би означавало много по-малко работни места във всички части на Обединеното кралство, защото международните студенти харчат пари в университетите си и в местните икономики, включително в магазините за сандвичи, магазините за велосипеди, фирмите за таксита, нощните клубове, книжарництеи.

Лондон има най-голям дял от чуждестранни студенти, но изследването показва, че в относително изражение по-малките градове с повече от един университет могат да извлекат по-големи ползи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още