IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяемият газ може да стимулира декарбонизацията в Европа

Повишеното производство на биометан и "зелен" водород ще даде допълнителен тласък на нисковъглеродната програма на европейските държави

08:12 | 12.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Увеличеното използване на възобновяемия газ може да намали разходите за декарбонизацията на европейската енергийна система, смята Дан Питърс от американската консултантска компания Navigant Group в анализ за Euractiv.

Докато дебатът около бъдещата роля на природния газ в декарбонизираната европейска енергийна система се засилва, енергийните експерти обясняват защо виждат голям потенциал в устойчивия ръст на възобновяемите енергийни източници. 

В проучване за консорциума Gas for Climate, публикувано по-рано през годината, Navigant заключва, че количествата биометан и зелен водород могат значително да се увеличат, оказвайки положително влияние върху декарбонизацията на Европа.

Проучването е направено от гледна точка на необходимостта Европа да се дистанцира максимално от въглеродния диоксид до 2050 г. ако иска да постигне целите от Парижкото споразумение за климатичните промени. Това изисква да се обърне сериозно внимание върху енергийната ефективност и прехода към възобновяемите източници и нисковъглеродната енергия.

Зеленият водород е синтетично гориво, базирано на електричество, вода и въглероден диоксид, което може да съхранява произведеното излишно електричество, докато биометанът е естествен органичен газ, отделян при гниенето на различни отпадъци.

От Navigant сравняват два начина за декарбонизиране на енергийната система на Европа: с участието на газа и с неговата липса.

Сценарият с възобновяемият газ комбинира биометан и зелен водород с нарастващи количества електроенергия от възобновяеми енергийни източници, като подобна комбинация би била най-ефективният начин за пълно декарбонизиране на Европа.

Производството на възобновяеми газове може да се увеличи с еквивалентно количество от 122 млрд. куб.м природния газ или около 1200 тераватчаса електроенергия до 2050 г.

Тези цифри съответстват на 98 млрд. куб.м биометан плюс 24 млрд. куб.м зелен водород, произведени от иначе ограничена енергия.

Според анализаторите това е относително малко количество, в сравнение с капацитета, с който разполагаме за неговото производство. Могат да се добиват много по-сериозни обеми ако се акумулира повече слънчева и вятърна електроенергия, която частично се използва за производството на водород.

Количеството биометан се изчислява на базата на данни от Европейския съюз, които включват оценка на цялостната биомаса на континента.

Проучването на Navigant показва, че големи количества селскостопански и горски отпадъци могат да бъдат използвани за производството на биометан по устойчив начин.

Те предлагат въвеждането на последователно отглеждане на селскостопански култури, където имаме основна и вторична стопанска култура на една земеделска земя в рамките на една година. Тази концепция вече се прилага в Италия и Франция.

Необходими са пилотни проекти, за да се оцени къде и как най-добре могат да се наложат последователните култури в земеделските стопанства.

Използването на потенциала на възобновяемите енергийни източници в интелигентна комбинация с възобновяемата електроенергия би спестило близо 140 млрд. евро годишно на Европа.

Според Navigant, за да започне паралелното повишаване на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и възобновяем газ, компаниите, земеделските производители и европейските регулатори ще трябва да подобрят производствените технологии, да намалят разходите и да приложат нови концепции в развитието на селското стопанство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Мдамм... "...смята Дан Питърс от американската консултантска компания Navigant Group.." хаха... !И Дан Питърс, както и целокупна Америка, смятат едно и също - 500 млн. евроовце за стригане... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
4i40
преди 5 години
Кооо ???Нееее !!!Тръба в *** на всяка крава да сложат, пак не могат да получат толкова метан....Всички езера да погубят ( да ги напълнят с водорасли ), пак толкова водород няма да излезе....Ееее, ще потрошат няколко десетки милиарди евра, но какво са едни пари ако идеята е да се намали печалбата на Газпром и Путин евентуално не управлява през 2050 г......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още