IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на ръста при смъртните случаи от COVID-19 носи лъч надежда на Европа

В Испания е записан най-слабият ръст на загинали от 23 март, а в Германия ръстът на починалите е най-малък от десет дни насам

14:35 | 11.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

В Испания беше отчетен най-ниският брой нови смъртни случаи от COVID-19 от 23 март насам, давайки лъч надежда за една от най-тежко засегнатите държави в Европа.

Загиналите в страната се увеличават с 510 до 16 353 души, а за последните 24 часа болните са нараснали с 4830 души до общо 161 852, показват правителствени данни от събота, съобщава Bloomberg.

Добри новини идват и от Германия, където беше записано най-слабото увеличение на ръста на смъртните случаи в страната от 10 дни насам. В същото време общият брой на новозаразените също се забавя.

Повече от две седмици след като правителството в Берлин нареди гражданите да спазват строгите правила за социална дистанция и ограничаване на социалните контакти, броят на жертвите в страната нарасна до 2736 души в събота, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“. Това е увеличение от 129 жертви – най-малкото от 1 април досега.

От своя страна броят на нови случаи на коронавирус е нараснал с 3936 – най-малкият ръст от четири дни, с което общо регистрираните случаи на болестта достигат 122 171.

В Испания, както и на други места в Европа, политиците и бизнесът вече започват да гледат към „новото нормално“ положение, с което обществата ще трябва да се сблъскат след края на блокадите на Стария континент.

Но служебни лица в Испания, Италия, Германия и другите страни, които се превърнаха в епицентър на коронавирусната пандемия в Европа, предупреждават, че фокусирането върху живота след блокадите може да е твърде преждевременно. Засега броят на смъртните случаи остава волатилен, което накара в петък Италия да удължи блокадата в страната до 3 май.

В България в петък стана ясно, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев удължава със своя заповед до 13 май въведените противоепидемични мерки на територията на страната.

Решението е взето във връзка с „усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, решението на парламента от 3 април за удължаване на срока на извънредното положение и препоръки на Националния оперативен щаб", посочват от пресслужбата на министерството на здравеопазването.

„Има ясни индикатори, че ограничителните мерки дават плодове“, заяви италианският премиер Джузепе Конте по време на пресконференция. „Ако ние сега поддадем, ще рискуваме, както казват нашите експерти, да загубим всички положителни резултати, които постигнахме досега“, допълва той.

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна посочи по-рано тази седмица, че напредъкът в борбата с пандемията е „крехък“ и е твърде рано да се отслабват мерките.

На този фон британски учен сигнализира, че е реална възможността да има готова ваксина срещу коронавируса до септември.

Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Университета в Оксфорд, коментира в интервю за в. Times в събота, че е „80% уверена“ в успеха на ваксина срещу болестта, която може да е готова до септември. Мнението противоречи на това на повечето експерти, които като цяло предупреждават, че обикновено са необходими години за разработването на ваксини, а такава срещу коронавирус може да отнеме между 12 и 18 месеца.

Екипът на Гилбърт е един от десетките по света, които работят върху създаването на ваксина и е един от най-напредналите във Великобритания, посочва самата тя пред изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"В Корея започна вирусът да ги повтаря. Веднъж заболели пак ги повтаря, значи няма имунитет...Никой не може да ми обясни теорията докъде и как това ще се развие...Всички мои колеги в изказванията си говорят за 60 - 70% очаквано заразяване с коронавируса. Затова и Щаба го свалих с мен на тази среща, защото има много непознати неща, които този коронавирус носи със себе си. Просто учените не го познават и науката не може да даде точна рецепта. И ние малко на сляпо действаме, като да стреляме по невидим противник. Това са резултатите, които излизат, допълни Борисов. Пази Боже !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още