IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Доналд Туск не се кандидатира за президентските избори в Полша?

Слабата популярност в родната му страна и възможността за оглавяване на ЕНП вероятно ще накарат председателят на Европейския съвет да изостави полската авантюра

22:30 | 07.11.19 г. 1
<p>
	Доналд Туск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че няма да се кандидатира за президент в родната си Полша на предстоящите изборите, които ще се проведат през май 2020 г. От месеци възможността за завръщането му в полската политика беше една от най-обсъжданите теми в Полша. В крайна сметка Туск реши, че страната се нуждае от „кандидат, който не е обременен с трудни и непопулярни решения“.

"Бях обременен с такъв багаж още от времето, когато бях премиер", посочи Туск, цитиран от Euractiv.

Но защо Туск взе това решение? 

Първо, популярността му все още е ниска. Според последните проучвания тя е дори по-ниска от тази на Ярослав Качински - неговия стар враг и настоящ фактически „владетел“ на Полша.

Туск заемаше премиерския пост в периода 2007-2014 г., като по време на неговия мандат бяха взети редица непопулярни мерки, като увеличаването на пенсионната възраст, а кабинетът му изпитваше сериозни затруднения с проблемите около някои от неговите членове

Според обществеността времето на Туск като министър-председател все още има негативен отзвук и се възприема като време, в което страната е разтърсвана от скандали, докато властите са били лишени от визия, различна от развитието на мащабни инфраструктурни проекти, финансирани от ЕС.

Второ, Туск сподели, че е поръчал вътрешни анкети, които показват, че поляците не искат завръщането му, което не му дава много шанс срещу настоящия президент на Полша Анджей Дуда.

Поради посочените причини Туск няма намерение да се върне обратно в политическата действителност на Полша, само за да се провали и да изложи себе си и семейството си на брутални атаки от притежаваната от партия „Право и справедливост“ (ПиС) държавна телевизия.

Не на последно място, вероятно Туск е решил, че политик, който не е обременен с минали решения и е считан за по-умерен и по този начин приемлив за централния и десния електорат, може да има по-голям шанс срещу Дуда.

Интересно е да се отбележи, че само до преди няколко месеца се посочваше, че Доналд Туск мълчаливо подкрепя своя стабилен възход в полската политика, както и кандидатурата си за президент.

Популярният ляв политик Роберт Биедрон, наричан „Полския Макрон“, публикува съобщение в Twitter, намекващо за готовността на Туск да вземе участие в президентските избори.

В същото време източници на Европейската народна партия (ЕНП) заявиха пред Euractiv, че „е повече от сигурно“, че Туск ще се кандидатира за председател на най-голямата партия в Европейския парламент. Слуховете предполагат, че германецът Манфред Вебер също се интересува от поста, но е бил посъветван да не се кандидатира срещу Туск.

Според Euractiv в ЕНП е налице ожесточена борба между Вебер и екипа на настоящия ѝ ръководител Жозеф Дол. Вебер смята, че екипът на Дол не е подкрепил достатъчно кандидатурата на германеца по време на кампанията за председателския пост на Европейската комисия. Освен това се водят непрекъснати спорове за поста на генералния секретар на ЕНП, който в момента е зает от испанеца Антонио Лопес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Хехе... Тоя дребен *** едно време го изгониха с камъни от Полша, за да оглави Съвета на Европа. Къв президент бре? Нали ако се върне у Полша, поляците ше го утепат като пце още на летището. Такива могат да управляват само там, дето куче влачи рейс и никой пред никого не отговаря за делата си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още