Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Евродепутати: Решението за пакет Мобилност 1 ще бъде ясен сигнал накъде отива ЕС

Казусът показва най-тежкото разделение, откакто съществува Европейският съюз, твърди Ангел Джамбазки

Евродепутати: Решението за пакет Мобилност 1 ще бъде ясен сигнал накъде отива ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Очакванията преди гласуването в транспортната комисия на ЕП днес не са оптимистични. Това коментира евродепутатът Петър Курумбашев пред БНТ. Изоставаме с около 5 гласа в гласуването, посочи той.

Българските превозвачи излизат днес на мащабен протест в Брюксел срещу подготвяните регулации в пакета "Мобилност 1". Според бранша приемането им въвежда двойни стандарти в общността и има потенциала да унищожи транспортния бизнес у нас. Очаква се 360 протестиращи да пристигнат с два чартърни полета в белгийската столица. Към тях ще се присъединят българи, живеещи в региона, както и румънски, латвийски и унгарски превозвачи.

Курумбашев е песимистичен относно бъдещите решения, свързани с пакета "Мобилност 1". По думите му ако не се приемат тези регулации, много държави в ЕС вече са започнали да приемат свои правила на национално ниво. За него подобен подход е началото на края на ЕС, защото ако всяка държава започне да приема свои правила като член на ЕС, за какво е ЕС, попита той. 

Още по темата

Евродепутатът Илхан Кючюк призова за трезв подход, в който да оценим силните и слабите си страни и да изготвим дългосрочна стратегия за предстоящите междуинституционални разговори. За него има много полезни ходове пред България по казуса.

Андрей Новаков каза, че все още е под въпрос дали последната дума ще е на този европарламент. Важно е поне по един от посочените големи проблеми да постигнем положителен изход от гласуването, което ще позволи след две седмици, когато е гласуването в пленарна зала, да сне фокусираме върху по-малко въпроси.

Надявам се, че решението за транспортния бранш да не бъде първата крачка към края на ЕС, тъй като протекционизмът е вреден, точно обратното на принципите на свободния пазар, каза Новаков.

Ангел Джамбазки каза, че в момента водим истинска битка в Европейския съюз за препитанието на 150 000 български семейства. Той посочи, че о казуса „шепа лобисти от ЕП“ се опитват да фалират източните превозвачи и прилагат тежко лицемерие и двоен стандарт.

 

Според Джамбазки казусът с пакета "Мобилност 1" на практика е въпрос за бъдещето на Европейския съюз, защото ако този „безпрецедентен циничен натиск и нарушаване на единния общ пазар продължи, ще бъде ясен сигнал накъде отива ЕС“. За евродепутата е важно настоящият европарламент да не взима решение по пакета, защото предстоят нови избори за ЕП през май и този парламент е изчерпан.

 

Предложенията в пакета увреждат интересите на над 100 милиона граждани на държави членки на ЕС - Полша, България, Испания, Португалия, Унгария, Румъния, Литва , Латвия, Естония. Това е най-тежкото разделение, откакто съществува Европейският съюз, обобщи Джамбазки.

Днес няма да се реши нищо, трябва да се приготвим за дълго бягане, завърши той. 

Протестираме срещу двойния стандарт, срещу дискриминацията на страните от Източна Европа, срещу нарушавне на изконни права на граждани на ЕС като свободно придвижване на хора, срещу нарушаване на едни от основните стълбове на ЕС, а именно общия пазар. Очакваме исканията ни да бъдат чути и евентуално приети", сподели Йордан Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR.

"Готови сме на всичко. Защото тук става въпрос за тотална загуба на бизнес. Тези хора ще си загубят работата, както и всички, на които те дават хляб", категоричен беше Ангел Траков.

Според Карлос Контрера от ВМРО приемането на пакета "Макрон" ще се отрази много тежко на националната икономика и в частност на столицата. По неговите думи, ако се развие негативният сценарий и мерките бъдат приети, малките превозвачи ще фалират, а средните и големите компании ще трябва да намалят работните места.

Още вижте във видеото.

гледано: 3162   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Саша Безуханова: Програма "Хоризонт Европа" ще свърже бизнеса в ЕС с науката