IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Новата бюджетна рамка на ЕС ще е по-голяма въпреки Brexit

Председателят на ЕК подкрепи искането за продължаване на Кохезионната политика и след 2020 г., но след реформа в плащанията

19:30 | 08.01.18 г. 1
<p>
	Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският бюджет ще бъде по-голям, въпреки че Великобритания, която е един от нетните дарители, ще напусне общността, обеща председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. Той говори по време на форум в Брюксел, посветен на следващата финансова рамка на общността.

Според Юнкер след 2020 година бюджетът ще бъде по-голям от сегашните 1% от европейския брутен вътрешен продукт (БВП). С европейски средства ще бъдат финансирани политиките в областта на защитата, миграцията, климатичните промени, селското стопанство и други.

Председателят на ЕК е категоричен - тези дейности заслужават повече от 1% от БВП на ЕС.

В своето изказване Юнкер подкрепи нуждата от продължаването на Кохезионната политика. Той обаче критикува усвояването на евросредствата в някои страни. "Ако искате Кохезионната политика да продължи, усвоявайте парите по фондовете навреме", коментира той и поиска модернизация на фондовете и по-гъвкави плащания.

По отношение на излизането на Великобритания от общността Юнкер призна, че трябва да бъде намерен източник на средства, който да замести "загубата на няколко милиарда евро".

По изчисленията на комисаря по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер, който също участва в конференцията, след Brexit в бюджета на ЕС ще влизат между 12 и 13 млрд. евро годишно. Той отбеляза още, че "нито едно евро от европейските средства не трябва да бъде харчено, ако не създаде добавена стойност".

Битките за бюджетната рамка след 2020 година ще бъдат във фокуса на политическите дебати след Brexit, допълва и Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Разбира се, все пак трябва да си взимаме заплатите, пък и трябва да си ги вдигнем. Има инфлация все пак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още