IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мултимодалният транспорт е транспортът на бъдещето, заяви комисар Виолета Булц

Железниците остават във фокуса на внимание на ЕК

21:46 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Пламен Гутинов, агенция &quot;Черно море&quot;</em></p>

Снимка: Пламен Гутинов, агенция "Черно море"

Мултимодалният транспорт е транспортът на бъдещето, заяви на пресконференция в София европейският комисар по транспорта Виолета Булц. Тя участва в двудневна министерска среща на високо ниво на тема "Мултимодален транспорт за Европа" заедно с министрите на транспорта на ЕС. Темата е част от инициативата на ЕК 2018 г. да бъде обявена за "година на мултимодалния транспорт".

Виолета Булц коментира, че мултимодалният транспорт може да допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха, включително на емисиите въглероден диоксид.

Тя посочи, че участниците в конференцията са решили да обърнат внимание на започнатите, но недовършени транспортни проекти, за да бъдат свързани съществуващите трасета, както и на липсващите стандарти.

В бъдеще дигиталната инфраструктура ще надгражда физическата, коментира тя. 

Комисарят съобщи, че предстои да бъде изготвен анализ, който да обхване правата на пътниците, ползващи мултимодален транспорт, както и издаването на билети.

Тя каза още, че в момента се обсъжда предложението за стандартизирана тол система в ЕС. Възможно е да видим първите пилотни проекти през есента.

На въпрос за инвестициите в жп транспорта тя прикани България да се възползва освен от грантовото финансиране до 2020 г. и от другите възможности на финансовите инструменти, включително Плана за инвестиции и публично-частното партньорство. „Това са инвестиции, които се връщат във времето“, коментира комисарят по транспорта. 

„Факт е, че железниците остават във фокуса на нашето внимание“, каза тя.

Продължават преговорите по Директивата за командированите работници, стана ясно от думите й. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още