IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Шмит: САЩ трябва да направят нещо повече на пазара на чипове

Нужно е да се привлекат гиганти като TSMC на територията на страната, твърди бившият лидер на Google

09:47 | 21.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Съединените щати трябва да направят повече, за да привлекат чуждестранни производители на чипове, които да построят заводи на територията на страната като мярка за националната сигурност, пише в свой коментар за The Wall Street Journal бившият лидер на Google Ерик Шмит.

Цитирайки засилените инвестиции на Китай в създаването на технологии за полупроводници и производствен капацитет, Шмит призовава САЩ да намалят зависимостта си от Тайван и Южна Корея що се отнася до най-модерните чипове, ползвани за всичко - от смартфони до различна електроника. Освен това смята, че страната трябва да изгради собствено производство. Не на последно място според него трябва да се търси партньорство между тайванския гигант Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., южнокорейската Samsung Electronics и американски дизайнери на чипове, така че по-голямата част от производството да е на американска почва.

Изучаващият международни отношения Греъм Елисън, който е съавтор на статията в Wall Street Journal с Шмит, по-рано беше предупредил, че САЩ и Китай може да се насочват към война, която и двете страни не желаят. Двамата мъже отправят препоръки за провеждането на политики, които да подобрят конкурентността на САЩ в производството на чипове, така че да се избегне значителен дисбаланс между двете суперсили.

"Ако Пекин развие трайни предимства във веригата на доставките на полупроводници, това ще доведе до пробиви в основополагащи технологии, на които САЩ не могат да отговорят", пишат авторите.

"САЩ не могат да се справят с това затруднение". В допълнение към предложения от президента Джо Байдън инвестиционен план за 52 млрд. долара, който властите в САЩ все още обмислят, страната трябва да разчита на силните си страни, като развойната дейност, производството на не толкова развити, но масово използвани по-бавни чипове на компании като Intel и GlobalFoundries. Освен това трябва да удвои усилията си да привлече TSMC и Samsung на своя територия. И двете азиатски компании изграждат заводи в САЩ, но посланието на Шмит и Алисън е, че трябва да се направи повече, за да се осигури дългосрочния напредък на Съединените щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още