IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google Cloud започва да ползва чипове, базирани на технологията на Arm

Решението увеличава натиска върху Intel и AMD

14:21 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Подразделението Google Cloud на Alphabet заяви, че ще започне да ползва компютърни чипове, базирани на технологията на Arm. С това компанията се превръща в поредната, която става част от един преход, който ще отнеме пазарен дял от Intel и Advanced Micro Devices, предава Ройтерс.

Arm, британската компания за чипове, която каза, че плановете да стане публична няма да бъдат изпълнени след пропадането на мегасделка за придобиването ѝ от Nvidia по-рано тази година, отдавна предлага дизайн и друга интелектуална собственост, свързана с чипове за смартфони и таблети. През 2018 г. Arm започна да предлага технологии за полупроводници, използвани в центрове за данни – пазар, доминиран от Intel и AMD.

В четирите години след това технологията на Arm, която тя лицензира към други компании, се появи в центрове за данни по целия свят, включително в тези на Amazon, Microsoft и Oracle в САЩ, както и в тези на Alibaba, Baidu и Tencent Holdings в Китай.

А след като Google се присъединява към доставчиците на облачни услуги, които предлагат базирани на технологията на Arm чипове, почти всички големи играчи в сектора вече имат поне няколко предложения, свързани с Arm.

Някои облачни компании като Amazon и Alibaba проектират собствени Arm-базирани чипове, които се произвеждат от фабрики за полупроводници. Други, в това число и Google, се обръщат към Ampere Computing - фирма за чипове, основана от бивши директори на Intel, която е подала конфиденциално проспект за IPO в САЩ.

Сега Google каза, че новото ѝ предложение ще се базира на чиповете „Altra” на Ampere. Ampere също така продава полупроводници на Microsoft, Oracle и други компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още