IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Маринов: Излизаме от политическа криза с правителство и работещ парламент

Голямата политическа цел е преодоляване на атомизацията на българското общество, посочи председателят на Стратегическия съвет при президента Румен Радев

22:48 | 07.12.21 г. 1
Ал. Маринов: Излизаме от политическа криза с правителство и работещ парламент

"Разбира се, на политическата криза трябва да се гледа и в малко по-друг план. Тя има своите по-дълбоки пластове. Тя е системна криза на българската партийно-политическа система и преодоляването ѝ ще изисква много повече време и усилия. Предполагам ще се мине през нови изостряния. Това е неизбежно, защото мащабът на болестта е много голям", посочи той.

Относно "правилната формула и рецепта при четири партии" за стабилно управление проф. Маринов напомни, че „звучи парадоксално“, но единствените три правителства в България, които са изкарали докрай мандата си, са коалиционни.

„Въпросът, обаче, стои на по-дълбоко и принципно ниво. Първата важна гаранция е добре аргументирано конституционно споразумение. За щастие, тази работа изглежда почти свършена. Второто е готовността на участващите партии да бъдат солидарни, но не в смисъла на сделка за властта, а в смисъл да носят заедно отговорност за сериозни общи цели – тук винаги има рискове, тъй като разбираме, че най-трудните проблеми са концентрирани в няколко области. Респективно за това ще отговарят отделни министри от отделни партии. Важно е да няма изкушение да се прехвърли отговорността на тези, които взимат трудните решения", анализира политическата ситуация Александър Маринов.

Той добави, че в дадения случай, силно влияние ще има и инстинктът за самосъхранение. „Три от четирите партии разбират, че ако сега не се състави правителство и се отиде на избори, за тях последиците могат да бъдат много сериозни. Тук има и инстинкт за живот, който е най-силният инстинкт в природата", отбеляза политическият коментатор.

Той е на мнение, че има няколко разлома в обществото.

"Първият е между досегашната власт и обществото, тъй като досегашната власт злоупотребяваше с правомощията си“, посочи проф. Александър Маринов и подчерта, че се надява новото управление да не допуска стари грешки и да премахне принципната причина за такъв разлом.

Той е категоричен, че винаги ще има недоволство, което е „част от демокрацията".

По думите на Маринов вторият разлом е свързан с върховенството на правото.

"Това е разкъсването между осъзнаването на правата и задълженията на хората. Тъй като, за съжаление, през последните години много хора мислят за своите права, но не и за своите отговорности. Политиците са тези, които трябва да дават пример, публичните личности", настоява той и потвърди, че „не може само да черпиш права, а да не искаш да носиш никаква отговорност".

"Много хора приемат закона само до тогава, докато той не изисква от тях някакво съобразяване", допълва гостът.

Проф. Александър Маринов смята, че има и трето нещо, което съществува от дълго време и има необходимост от продължително лечение.

„Противопоставянето идва до голяма степен от атомизацията на българското общество. От масовото прилагане на стратегията за спасяване по единично. Ние трябва да осъзнаем, че големите цели, истинският напредък е възможен само с общи усилия, със сътрудничество, с взаимопомощ. Но това е въпрос, който не може да се реши с призиви, с пожелания, а със законодателство, с работа на институциите, с добри политики, с търпеливо изчакване, защото бързи резултати трудно може да има", надява се политическият експерт.

Той обаче е сигурен, че все по-големи слоеве в обществото се събуждат за гражданска активност и осъзнават възможността да влияят върху процесите.

„Има нови явления, които трябва да бъдат сериозно изследвани“, настоява проф. Маринов и посочи сред тях причините за провала и кризата на традиционните партии, и появата на новите политически формации.

Той смята за положителен факт появата на ново поколение избиратели, което е ново не само поради възрастта си, но и поради новия начин на мислене и изискванията си към партиите и държавата.

Кои са общите цели, които ще направят спойката между четири политически формации и къде егоизмът ще си проличава най-много? Ще има ли сблъсък между "професионални политици", които ще бъдат представители на една от коалиционните партии в това управление, и новаторите, които тепърва се качват на политическата сцена? Ще се превърнат ли местните избори през 2023 г. в "първото голямо изпитание", не само за опозиция и управляващи, но и за самите коалиционни партньори, които ще се явят на тях като конкуренти? Ще намали ли влиянието в обществото на ГЕРБ и ДПС?

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
БАЙ ГЪН ОТ ПРОФЕСОРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още