IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Договорили сме допълнителни дози от ваксините на Moderna и Pfizer

Ако запазим темпът на ваксинация от последната седмица, до месец ще имаме пълен контрол над вируса, каза здравният министър

13:55 | 26.02.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Над 400 хил. дози на Moderna и 1 млн. дози на Pfizer ще получи страната ни в периода от месец май до юни. Очакват се до дни и около 160 хил. дози на AstraZeneca. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов във Варна, цитиран от БНТ.

Той увери още, че вторите дози на всички ваксинирани до момента се пазят и ще бъдат направени. 

„Ако запазим темпа на ваксинация от последната седмица, до месец ще имаме пълен контрол над вируса“, каза здравният министър.

Той подчерта, че отварянето на зелените коридори зависи от новите доставки на ваксини, които се очакват идните дни.

Ангелов изрази и недоволството си това, че темата с ваксините вече започва да се употребява политически и определи спекулациите на опозицията като „безотговорни“.

Здравният министър призна, че в последните дни има повишено търсене за хоспитализация, но в болниците има места.
Има натиск най-вече в Кюстендил, следват Шумен и София, уточни той.

Относно руската ваксина „Спутник V“ министърът коментира, че се очаква решението на европейските експерти.

Проф. Ангелов подчерта, че текущото изпълнението на ваксинационния план е съобразено с редуцирането на доставките на 60 %, но неприятната изненада идва от последващото поредно редуциране на дозите аденовирусна ваксина, предназначени за страната ни.

Във Варна министърът на здравеопазването съобщи, че членовете на ЦИК, РИК и „Информационно обслужване“ АД, ангажирани с изборния процес, които са пожелали да бъдат ваксинирани, вече са получили първата доза от ваксината срещу Ковид-19. Имунизирани са и изявилите желание и имащи отношение към изборите областни и общински администрации. Ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии също е започнало. „Там, където партиите си съдействат с регионалните избирателни комисии, нещата се случват“ , обясни проф. Ангелов и уточни, че необходимите за участниците в изборния процес ваксини са налични и се съхраняват в РЗИ по места.

Министърът на здравеопазването даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“ във Варна. С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. Апаратът е единствен по рода си в България, като от него могат да се възползват както възрастни, така и деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Гевендиева , ваксините май опъвали кожата на лицето ... белким ти дигнат бюста малко над пъпа ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Луд умора няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Историята учи,че никой не се учи от историята...Swine flu scandal: Billions of pounds are wasted on vaccines BILLIONS of pounds have been wasted on vaccinations that will never be used https://***.express.co.uk/news/uk/156359/Swine-flu-scandal-Billions-of-pounds-are-wasted-on-vaccines
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
ТЕЖКИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ОТ РНК ВАКСИНИ 33 YEAR OLD DOCTOR IN PERFECT HEALTH TOOK THE CV19 VACCINE https://***.bitchute.com/video/L4WXwO8bQe8z/ SHAWN SKELTON, MODERNA COVID VACCINE https://***.bitchute.com/video/3QxLJVaCZ4Gk/Ms. Kristi Simmonds has been a registered nursehttps://thecovidblog.com/2021/02/04/kristi-simmonds-north-carolina-nurse-latest-to-suffer-uncontrollable-convulsions-after-mrna-shots/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
*** б-о-к-л-у-ц-и*** К-О-Ч-И-Н-А
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Ще е добре сами да си плащате експерименталните *** а не да подяждате бюджета ,после списък и ушна марка и така...''за да може да се включи списъка в бъдещето приложение за социален кредит на ЕС ...''Това ли ти е идеала за общество!? КИТАЙСКА ЧЕРВЕНА ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хах ... антиваксърчетата ... вас ви нема в списъка за ваксиниране ... дишайте . не ви броят за хора ... хубаво е да има национален регистър за ваксинираните и отказалите . да си знаем . за да може да се включи списъка в бъдещето приложение за социален кредит на ЕС ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още