Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Безработицата в България се понижава до най-ниското историческо ниво през май

Регистрираните безработни намаляват с над 9 хил. души само за месец

Безработицата в България се понижава до най-ниското историческо ниво през май

Снимка: архив, Ройтерс

Регистрираната безработица в България през май достига най-ниската си историческа стойност, посочва се в съобщение на Агенцията по заетостта.

През петия месец на годината е отчетено ниво на безработицата от 5,3%, което е с 0,3 пр.п. под нивото и от месец април и с 0,8 пр.п. под стойността за май 2018 г., посочва се в съобщението. Това е и най-ниското ниво на регистрираната безработица откакто е създадена Агенцията по заетостта.

В края на май регистрираните безработни в бюрата по труда са 175 399 души, като понижението спрямо април е с 9 027 лица. Спрямо май 2018 г. те са с 25 059 по-малко.

Новорегистрираните безработни лица през месеца са 18 897, като от тях 1 464 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 6 843 лица чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование в кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др.

Дейността на бюрата по труда продължава да обхваща все повече заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри. Нови 608 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

20 533 са безработните, постъпили на работа през май, като 93.4% от тях са устроени в реалната икономика. Други 459 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място.

В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните от рисковите групи на пазара на труда, на субсидирани работни места през месеца са устроени 1 362 лица: 413 – по програми и мерки за обучение и заетост и 949 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

През май в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати общо нови 2 405 безработни лица. Завършилите обучения през месеца са общо 3 311 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 18 542, като 85% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (27.6%), хотелиерството и ресторантьорството (19.2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (14.9%), административните и спомагателните дейности (7.4%), строителството (5.5%), селското, горското и рибното стопанство (4.4%) и други.

Най-търсените групи професии и този месец са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в селско, горско и рибно стопанство; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; монтажници; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; персонал, осигуряващ защита и сигурност и други.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

25
 
14
 
8
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 4 седмици
Крадецът вика Дръжте крадеца.трола на годината си леке!
10
 
28
 
7
ABBA до: studioaa
преди 4 седмици
Никоя пропаганда не и изпитвала нужда нищо да доказва!
4
 
44
 
6
преди 4 седмици
Вие как заключихте, че заестотта се увеличава при положение, че спадът на безработните може да се дължи на пенсиониране, имиграция, смърт или други или просто отписване от бюрата по труда?
23
 
11
 
5
khao до: michaelis12
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
плащаш, ти не можеш да си платиш наема и тока, пенсия тръгнал да плаща :):) ако ставаше нещо от теб нямаше да си емигрант по ресторанти и макдоналдси
16
 
25
 
4
michaelis12 до: khao
преди 4 седмици
пенсията на майка ми е навънка отдавна, българската Костов я гепи още през90те са аз и я плащам пенсията .... а за ВАС остаа ей тва един спокоен ръст койт води към небитието ....

Леглата в българските болници продължават да се увеличават

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/leglata-v-bylgarskite-bolnici-prodyljavat-da-se-uvelichavat-284086/

Още от Икономика и политика
Френско-германският консорциум „Соф Кънект“ взема летище София