IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Сандов: Плажовете и дюните трябва да бъдат опазени

Още няма ясна дата за затварянето на въглищните централи в България, заяви новият министър на околната среда

13:28 | 14.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов встъпи в длъжност, като пое на 13 декемрви поста от служебния министър Асен Личев. Снимка: МОСВ</em></p>

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов встъпи в длъжност, като пое на 13 декемрви поста от служебния министър Асен Личев. Снимка: МОСВ

Обикновено корупцията нанася огромни щети, а понякога дори убива, заяви пред Нова телевизия заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той посочи, че има случаи, които не може да бъдат обяснени с нещо различно от корупция.

„Призовавам всеки, който има сигнали за корупция, да ги подава. Всеки, който има сигнали за нарушения на околната среда, да ползва зеления телефон към регионалните инспекции по околната среда”, добави Сандов.
Той беше категоричен, че трябва да се направи проверка на плажовете и да бъдат запазени дюните, с което да се привличат туристи.

Министърът планира да разпореди на всяка една регионална инспекция по околна среда да сложи на сайта си публичен регистър за всяко подадено намерение и информация дали то ще се подлага на екооценка.

„Ще направим така че да се прилагат такива планове върху по-големи територии и да не се налага всяка една малка къщурка в урбанизирана зона да минава и тя през тази процедура“, каза Сандов. 

Това по думите му ще намали възможностите за корупция, ще облекчи бизнеса и ще намали с около 70% работата на регионалните инспекции.

Той коментира и предполагаемите причини, довели до бедствено положение в части от Южна България след обилните дъждове, като посочи, че заради промяната в климата вместо сняг сега вали дъжд.

„Мостовете, които видяхме срутени, не са старите мостове. Тези в Родопите са на векове и те продължават да са там. Правени са някога, защото на 100 години е идвала висока вълна, но днес са непокътнати. Проблемът с новата инфраструктура е, че тя не предвижда. Няма мисъл и структура“, посочи Борислав Сандов.

По думите му канализационните системи също трябва да са добре почистени, както и не трябва да се издават строителни разрешения в близост до реки.

За бъдещото затваряне на въглищните централи той заяви: „Всички искаме хората в районите на Раднево,  Гълъбово и Перник да съхранят своите работни места“.

Борислав Сандов коментира, че България трябва да има достъп до Фонда на ЕС за справедлив преход, така че тези хора да получават заплати, работейки в свързани отрасли. Датата за затваряне на централите по думите му ще се изясни на по-късен етап. 

За изказването на Ицо Хазарта от парламентарната трибуна, че е бил заплашван, че ще загуби най-ценното, което има, Сандов коментира: „Това, което сподели, е много притеснително. Вярвам, че той щом го е казал, има смелостта и ще го каже и там, където трябва. Може би не трябва да се казва повече публично. Иска ми се да вярвам, че не става въпрос за семейството му”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още