IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Общините, които искат да нямат винетки, да си поддържат пътищата

Това е едно справедливо предложение, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова

12:12 | 04.01.19 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът <span lang="bg-BG">с</span>е срещна в Министерския съвет с представители на Националното сдружение на общините в Република България. <em><span lang="bg-BG">Снимка: БТА</span></em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Премиерът се срещна в Министерския съвет с представители на Националното сдружение на общините в Република България. Снимка: БТА

 

Ако общините искат да има участъци, за които да не се плаща винетна такса, ще трябва сами да се грижат за поддръжката им. Това е предложил премиерът Бойко Борисов на среща с Националното сдружение на общините в България.

На срещата е обсъден механизъм за освобождаване от винетна такса на определени участъци от пътната мрежа.

Преди ден беше решено Северната скоростна тангента в София да остане безплатна за преминаване и за този участък да не се купува електронна винетка или да се плаща тол такса.

По данни на сдружението на общините проблеми като този има на много места в страната.

"В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съветници да вземат решение и да ни го изпратят писмено, за да извадим тези пътища от списъка за винетната система", каза премиерът Борисов в Министерски съвет след срещата, цитиран от агенция „Фокус“.

„Пътища, част от републиканската пътна мрежа, например Варна - „Златни пясъци“, Варна- Аксаково или Пловдив- Асеновград. Тези общини, които искат, имат желание и финансови възможности“, заяви Бойко Борисов.

„Благодаря за разбирането. Дали са 2 или 3 седмици няма значение. Въпросът е дали да се вземе като решение. Има разделение на властите, демократично, въпросът е да ни уведомите“, обясни премиерът.

„София е поискала Северната скоростна тангента. Уведомяват ни, предоставяме я за поддържане на съответната община и не се налага такса за движение по нея“, поясни Борисов. „Мисля, че е справедливо и правилно“, каза още той. 

Този, който събира таксите, да има ангажимента да поддържа пътната мрежа. При освобождаване от такава такса общината да поеме ангажимента да поддържа участъка. Това е едно справедливо предложение, каза в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова след срещата.

„Това, което предложи премиерът Бойко Борисов на Националното сдружение на общините е, ако дадена община има желание определен пътен участък да бъде освободен от плащане на винетна такса, то с решение на Общинския съвет да бъде подадено искане към държавата, към МРРБ, с което общината да поеме ангажимента за поддръжката на този участък“, разясни идеята Аврамова.

„АПИ ще прехвърли на общината съответния път и там няма да се заплаща винетна такса“, заяви регионалният министър.

„Законово извън населените места републиканската пътна мрежа е платена. За нея се дължи винетна такса. В последните дни се появиха искания от някои общини за освобождаване на определени участъци от пътната мрежа от плащане на такса. С тази такса АПИ поддържа, ремонтира и строи републиканските пътища“, обясни Петя Аврамова. „Сдружението на общините пое ангажимент до няколко седмици да уведоми всички общини“, каза още регионалният министър.

По повод хаоса със закупуването на електронни винетки от началото на годината председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов каза, че е въпрос на уточнение кой е допуснал грешка.

„Ако е от фирмата изпълнител, ще бъде санкционирана. Ако е от друг служител също“, каза в Министерски съвет след среща с премиера Бойко Борисов и Националното сдружение на общините Глосов.

„Ще се поеме отговорност от този, който е причинил нетна щета. Не мога да отговоря в момента кой я е причинил“, заяви той.

„От понеделник имаме гаранции, че вече ще работят масово всички пунктове, от които могат да се закупят винетки“, обяви Глосов. „Както сега се купуват от А1, от понеделник започват и Easypay, бензиностанции от всички вериги ще продават винетки, големи търговски вериги. В населените места, където няма вериги и пунктове, ще става през пощата“, уточни инж. Глосов.

„Ако бъдете хванати на пътя без винетка, книжна или електронна, услугата ще ви бъде предоставена от патрулните ни коли. Глоба в този момент няма да има“, коментира той.

„Тестването на системата се извършва от изпълнителя и наши екипи. Винаги в такава система може да има сривове“, посочи Светослав Глосов. „Има закъснение в монтажа на някои от граничните пунктове. Имаме увереност от изпълнителя, че до края на седмицата ще бъдат монтирани, ще има и възможност за продажба в кеш“, каза още той.

До няколко дни се разработва софтуер, с който всеки може да закупува винетка и от банкоматите, допълни председателят на АПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Тоа е мазохист ...не мое да спи докат не обере псувните от няколко форума ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
MyPr0gres
преди 5 години
А бе братле, ти бавно развиащ ли си, *** ли си?Направо не мога повярвам, че съществува такъв човек като теб.Какво образование имаш - основно?Кво правиш изобщо в тоя сайт?Ако ти плащат просто се чудя на хората дето ти дават пари да пишеш такива простотии... Те тряя са още по *** и от теб за да ти дават пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 5 години
еми живея и работя в софия и често пътувам извън софия посока северозапад, за последните 5 години, само веднъж минах по Северната тангента и то като е пуснаха зада е тествам ... кой е ползва освен хората от Нови Искър (и района) и транзитните тираджии ? ... баш циганене си е на няколко стотин човека...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
mick
преди 5 години
А общините дали са си свършили тяхната работа по поддръжка на общинските пътища и улици.. и всичката общинска инфраструктура, че даже искат да вършат чуждата работа?То така и така - няма град без разбити улици.. те ще ми искат държавни пътища за поддържане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Не са няколкостотин човека, а много повече, да не кажа мнозинство. Ако живееш и работиш в София, не си запален турист и работата ти не налага постоянно да пътуваш, то няма какво да дириш извън града. Е, два-три пъти годишно може да мръднеш до прoванса, ама за това да купуваш годишна винетка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ха ха ... "Думата на премиера ни г-н Борисов винаги е била със силата на закон, така е, така и ще бъде."добър си ! не може да се отрече ... нечовек а желязо биха рецитирали тука разни другари ... :))) ... честно , и идея си нямам как можем да ви изметем от държавата начело с г-н помпиера , като не допуснем отново бсп/дпс/герб/дост/атака/вмро до управлението ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
До 5 А за какво ни е тогава Н С и 240 депутати Напълно излишен разход С парите които се харчат за тях може да бъдат почиствани и потдържани всички улици булеварди и тангенти в София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
s3
преди 5 години
Е ако г-н Борисов няма право да казва, кой ще казва? Думата на премиера ни г-н Борисов винаги е била със силата на закон, така е, така и ще бъде. Той има правото да опростява задълженията на столичани за винетки, защо да няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
nns
преди 5 години
Заради няколко стотин човека които не е ясно защо се циганят / на мен лично не ми е ясно как ще държиш кола, с която пък само в рамките на общината ще се движиш цяла година/ от общинският бюджет ще заминат няколко стотин хиляди лева за съответното почистване а пък за подръжка и ремонт / особено на тая тангента/ не ми се мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
А това което нарежда Б Б законно ли е ? Закона казва че за всички пътища от националната пътна мрежа трябва да се плаща винетна такса Сега излиза Б Б и казва някъде няма да се плаща Но това е закон Може да го промени или отмени само Н С Има двама министри които веднага се съгласяват с това което казва Б Б -тази министърка и един друг на чистия въздух които в коя ли партия не бе министър и зам Разбира се единствен които може да определи дали това което нарежда Б Б е законно или не е главния тълковател на законите С Ц Но тои едва ли ще си направи труда да направи това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още