IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Иран ще търсят сътрудничество в технологиите и автомобилите

Фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост са други области, в които може да се търси взаимодействие, смята Росен Желязков

18:43 | 18.04.19 г.
<p>
	Българският министър на транспорта Росен Желязков (вдясно) и иранският министър на пътищата и градоустройството Мохаммад Еслами (вляво).&nbsp;<em>Снимка: МТИТС</em></p>

Българският министър на транспорта Росен Желязков (вдясно) и иранският министър на пътищата и градоустройството Мохаммад Еслами (вляво). Снимка: МТИТС

Осемдесет милионният пазар на Иран и ключовото географско място на България са отправна точка за засилването на стокооборота в интерес на държавите, народите и бизнеса. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на провелия се днес българо-ирански бизнес форум.

Участие в събитието взеха повече от 60 български и 40 ирански компании, съобщават от пресцентъра на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Смисълът на всеки един бизнес форум е да открием силните страни, които можем да предложим един на друг като партньори“ каза още министър Желязков. Той отбеляза, че големият брой компании, които са се включили в събитието, е показател за намеренията между двете страни за засилване на стокообмена.

Министър Желязков посочи пред гостите силните страни на България, в които може да се търси взаимодействие – фармацевтичната и автомобилна индустрия, хранително-вкусовата и химическата промишленост, и информационните технологии.

„Имаме най-бързо развиващият се сектор на информационни технологии и комуникации в Югоизточна Европа. В момента според някои класации България е на трето място в Европейския съюз по развитие на ИКТ сектора“ добави още министърът.

Той изрази увереност в положителното развитие на съвместната работа между двете държави. „Вярвам, че представителите на бизнеса, които присъстват на форума, са успели да се убедят в предимствата на българския пазар и българската икономика“ каза в заключение Росен Желязков.

Министърът на пътищата и градоустройството на Ислямска република Иран Мохаммад Еслами определи разговорите с бизнеса като ползотворни и водещи към конкретни действия в политиките на двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още