IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отчита двоен спад при разпространението на АЧС в сравнение с 2019 г.

Десислава Танева предложи на земеделските министри от ЕС промяна в режима на рестрикции в различните огнища на вируса

20:55 | 16.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на земеделието</em></p>

Снимка: Министерство на земеделието

През тази година България отчита двоен спад на интензитета на разпространение на Африканската чума по свинете (АЧС) в сравнение с 2019 г. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на неформална видеоконференция на министрите на земеделието и рибарството на ЕС, предаде пресцентърът на агроминистерството.

Тя подчерта, че страната ни се присъединява към позицията на Чехия и Полша за намаляване на административната тежест, свързана с мерките и със съфинансирането и възстановяването на разходите по заболяването, направени от страна на държавите членки. 

Земеделският министър призова Европейската комисия да даде възможност чрез новия европейски Закон за здравеопазване на животните да се прилага дерогация и при заболяването АЧС.

"Стопанствата, които са с гарантирана биосигурност в инфектираната зона, да не попадат под общите рестрикции за забрана за движение на животни и стоки“, коментира Десислава Танева.

По думите й ЕС трябва да ревизира подхода си за заболяването. Българският министър допълни, че освен опростяването на административните мерки, всички страни трябва да имат яснота и точен срок по отношение на реимбурсирането на средствата, които се дават за превенция и спешни мерки за борба с АЧС. 

По време на срещата страната ни направи отново предложение държавите членки да могат да прилагат частично метода „стемпинг аут“.

„Това означава, когато се установи болно животно, то да бъде унищожавано заедно със животните, които са контактни с него само в обхвата на обора, на територията, на която е установено заболяването“, уточни министър Десислава Танева.

Земеделският министър подчерта, че  това трябва да бъде възможно при условие, че всички страни-членки имат надградени мерки за биосигурност на най-високо ниво, които са по решение на европейските санитарни власти.

Според нея трябва да бъде взето законодателно решение за промяна на задълженията на режима на рестрикции в трите вида огнища, където възниква вирусът, а именно индустриални и лични стопанства, както и дивата природа.

Десислава Танева изтъкна, че България има опит в борбата с АЧС повече от две години. Тя припомни, че през миналата година е приет План за превенция, управление при кризи и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България за 2020 г.

„Той включва различни мерки за финансиране, както и нормативни и законодателни изменения в посока подкрепа на биосигурността на фермите“, каза още тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още