Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българската икономика расте най-слабо от 1 година насам

Крайното потребление продължава да бъде основен двигател на растеж, показват данни на НСИ

Българската икономика расте най-слабо от 1 година насам

Снимка: Pixabay

Брутният вътрешен продукт на България е нараснал с 3,5 процента на годишна база през последното тримесечие на 2019 г. след ръст от 3,7 процента през предходното тримесечие, показа предварителната оценка на НСИ.

Това е най-слабият темп на разрастване след четвъртото тримесечие на 2018 г., повлечен от спад в брутното образуване на основен капитал (-1,2 процента срещу 1,8 процента през третото тримесечие). Междувременно крайното потребление нарасна по-бързо (5,0 процента срещу 4,9 процента), докато нетната търговия допринася положително за растежа, като износът спадна с 1,5 процента, а вносът намалява с по-бързите 2,7 процента. На тримесечна база икономиката нарасна с 0,7%, след ръст от 0,8% през предходния период. 

Важно е да се уточни, че данните са на база експресните оценки за БВП, които се основават на предварителни, налични към момента, месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация.

Вчера беше публикувана и зимната икономическа прогноза на Европейската комисия. Според нея ускорението за годината ще се забави до 2,9% през тази година от 3%, представени в есенната икономическа прогноза. В същото време за 2019 г. се прогнозира 3,7% ръст на икономиката, което означава, че ЕК залага на значително забавяне на темпа на растеж в България през тази година. За 2021 г. прогнозите са за ускорение до 3,1%.

Според данните на НСИ на годишна база растежът на крайното потребление се подобрява леко до 5% от 4,9% през третото тримесечие. В същото време обаче растежът на бруто образуване на основен капитал намалява с 1,2%, при ръст от 1,8% през третото тримесечие.

На тримесечна база БВП се повишава с 0,7% спрямо периода юли-септември 2019 г. Това всъщност е най-слабото нарастване на БВП на тримесечна база от две години насам, показват изчисления на TradingEconomics.

От данните на НСИ за четвъртото тримесечие на 2019 г. става ясно още, че произведените от икономиката стоки и услуги в номинално изражение достигат 32,3724 млрд. лв., а реализираната добавена стойност е в размер на 28,0566 млрд. лв.

Очаквано с най-голям дял в БВП заема крайното потребление (78,1% от БВП). В номинално изражение то е в размер на 25,2952 млрд. лв. През последното тримесечие на миналата година бруто капиталообразуването възлиза на 6,3903 млрд. лева и формира 19,8% от БВП. Външнотърговското салдо е положително.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през четвъртото тримесечие на 2019 г. принос за регистрирания икономически растеж по сезонно изгладени данни спрямо третото тримесечие на 2019 г. има увеличението на крайното потребление - с 0,6%, и на износа на стоки и услуги - с 0,1%.

На годишна база в края на последното тримесечие на 2019 г. износът на стоки и услуги намалява с 1,5%, а вносът на стоки и услуги - с 2,7%.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Танева: Настояваме за пряк достъп на местните производители до търговските вериги