Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Дребни търговци на горива излизат на митинг пред парламента

Комисията за борба с контрабандата прие на второ четене промените в наредбата към Закона за нефт и нефтопродуктите

Дребни търговци на горива излизат на митинг пред парламента

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Дребните търговци на горива организират митинг пред сградата на парламента, за да защитят постигнатите в преговорите с правителството изменения в текстовете на Закона за горивата, съобщава БНР.

Депутатите от Комисията за борба с контрабандата приеха вчера на второ четене промените в наредбата към Закона за нефт и нефтопродуктите. Текстовете бяха отлагани три пъти заради недоволство от страна на малките търговци на горива. С наредбата се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти. Земеделските производители се изключват от обхвата на закона, но ще подлежат на санкция, ако търгуват без да имат регистрация. 

Още по темата

С текстовете се допускат ведомствени бензиностанции. Разрешава се мобилни автомобили да зареждат машините в галериите. За строителите при определени категории се допускат преместваеми обекти за зареждане, за които държавната администрация ще следи къде се намират.

Малките търговци и превозвачи на горива успяха да се преборят да отпадне изискването от 1 милиона лева уставен капитал и обезпечение от половин милион. С промените прагът на регистрация на фирмите и банковата гаранция за дейност вече те ще зависят от техния оборот.

Изискването към броя на бутилките за търговия с пропан-бутан се свива от 10 000 на 1000.

Очаква се законът да пребори контрабандата и да гарантира конкуренцията на пазара, както и равния достъп на дребните търговци, които протестираха срещу първоначалния вариант заради притесненията си, че бизнесът им ще фалира.

Заради спорните текстове в него законът не работи повече от година, а наредбата към него се отлага два пъти, като сега се очаква да влезе в сила от 26 януари.

Срещу част от новите текстове се обявиха големите търговци.

Бензиностанции и складове за горива ще бъдат запечатвани за две години, ако продават нерегламентирано гориво, а цистерните, които го превозват ще бъдат спирани от движение за една година.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Изграждат отново барикадите при Софийския университет