Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Евростат: Едва 2% от българите пътуват зад граница по туризъм

Почти всеки трети българин е ходил на екскурзия у нас или в чужбина през 2016 г., но въпреки това оставаме на дъното на класацията по туризъм

Евростат: Едва 2% от българите пътуват зад граница по туризъм

Летище София. Снимка: Архив Ройтерс

Едва 2% от пътуващите българи избират екскурзии зад граница. Това показват данни от анализ на Евростат за туристическите пътувания на гражданите на ЕС през 2016 г.

По-конкретно около 30% от българите, или почти всеки трети, е пътувал с лична цел у нас или в чужбина. Средният показател за пътуванията на европейците е почти двойно по-висок от нашия - 62 на сто от европейските граждани са пътували поне веднъж с цел туризъм през въпросната година. Според данните на европейската статистика над 1,8 млн. сънародници са направили поне веднъж пътуване с цел туризъм през 2016 г. В огромната си част обаче тези пътувания са били вътре в страната (около 26 на сто от общо 30%), като само 2% от пътуващите българи са избрали туризъм зад граница, а други 2% са предприели комбинирано пътуване.

Данните на европейската статистика почти съвпадат и с данните на НСИ за пътуванията на българите през изминалата 2017 г. - най-голям дял са били пътуванията на българите вътре в страната (около 85% от всички пътувания), припомня БТА.

Средният разход на едно лице при пътуване в страната е бил около 200 лева, а зад граница - малко над 500 лева, отчита НСИ. Най-голямото перо при пътуването на българите вътре в страната са били нощувките и храната (около 40 на сто), а зад граница - транспорта (около 30 на сто). Относителният дял на самостоятелните пътувания на българите (вътре в страната и без резервация) е бил 95%, а зад граница и също без резервация - 63 на сто. Най-активни в туризма са били българите във възрастовата граница 25-45 години - близо половината от всички пътувания са били на хора в тази възрастова категория. 

Според Евростат най-активни в туристическите пътувания за лични цели са били жителите на Финландия - близо 92% от тях са пътували поне веднъж с цел туризъм през 2016 г. Следват: Холандия - 85 на сто, Люксембург - 84, на сто и Чехия - 80 на сто - или 8 от всеки 10 жители на тези четири държави са пътували поне веднъж през 2016 г. В противоположния край, или в дъното на класацията по този показател, са били жителите на Румъния – 24%, Португалия – 25%, България – 30%, Гърция – 35% и Италия – 41%, или по-малко от половината от жителите на тези страни са пътували поне веднъж с цел туризъм.

Най-платежоспособни при пътуванията си с цел туризъм са били жителите на Люксембург средно по 768 евро на човек. Следват: представителите на Малта 646 евро на човек, на Австрия - 607 евро, на Белгия - 600 евро, на Кипър - 490 евро, на Ирландия - 480 евро и на Германия - 443 евро на човек. Най-малко пари за туризъм са заделяли в Латвия - 107 евро на човек, в Румъния - 124 евро, в Чехия - 129 евро и в Унгария - 140 евро на едно лице с цел туризъм.

Данните на Европейската статистическа служба показват още, че през 2016 г. средният разход на българина е бил 156 евро на едно лице или почти два пъти по-малко колкото средният европеец е отделял за туризъм - 336 евро. Почти половината от европейците (48%), които не са предприели някакво пътуване с цел туризъм - съобщават за финансови причини като основен мотив. Около 20 на сто от не-туристите изтъкват здравословни проблеми, а други 20% споменават, че нямат мотивация да пътуват. Работни или учебни ангажименти са споменати от 16 на сто от европейските не-туристи, докато 13 на сто отчитат като мотив семейни ангажименти.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
neverland до: Грую Груев
преди 2 години
Няма профилна снимка
Не не, виж какво са написали:
-"Според данните на европейската статистика над 1,8 млн. сънародници са направили поне веднъж пътуване с цел туризъм през 2016 г."
-"...като само 2% от пътуващите българи са избрали туризъм зад граница..."

Демек 2 % от 1.8 млн(от общо пътувалите с цел туризъм), а не от цялото население изобщо.
А 2% от 1.8млн е 36 000 души. дори не са 140 000, а 36 000!
Абсолютно никакъв шанс, тия са били пияни, като са правили тази статистика.
Верно, че ИТ-ита и лизинговите автомобили не са мерило, но това е невъзможно малка бройка, толкова само ходят на "кафе в Букурещ".
0
 
5
 
5
преди 2 години
Евростат = голяма грешка в случая.
1
 
7
 
4
FNM
преди 2 години
Няма профилна снимка
Пълни глупости. Само в Гърция и Турция на почивка ходят много повече българи.
1
 
11
 
3
Грую Груев до: caller
преди 2 години
Разбира се, че не е точна и няма и как да бъде точна - 2% от 7 милиона население е 140 000 души. Ако някой ми каже, че няма 140 000 българи, които са отишли на почивка само в Малякия, бих му препоръчал да се прегледа :) Толкова отиват само по Великден и Септемврийските празници.
Проблемът със стъкмистиката е един - твърде много разчита на екзит половете, които са с огромна стаитситическа грешка. Примерно питат 1 на 100 - ма вие за чий сте в Малякия, и понеже бай Ганьо е много страхлив на тема укрити доходи, веднага вика - аааа, аз само така, за малко, нямам пари, баце, много съм беден. Та така - само се замисли дали няма 140 000 българи, които да са отишли на почивка в чужбина и веднга ще разбереш колко е грешна тази стъкмистика :)
5
 
3
 
2
caller до: Грую Груев
преди 2 години
Няма профилна снимка
Предполагам, че статистиката е точна, все пак като минаваш граница те отбелязват че си минал. Половин столица може и да се изнася да почива навън, но в останалата част от страната процентът е много малък, главно заради невъзможността човек да си позволи подобна почивка с провинциални доходи.

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България