IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли риск в ходовете на Кирил Петков в подобряване на отношенията със Скопие?

Пречките пред премиера за Северна Македония са президентството, историческата комисия и четирипартийната коалиция, коментира политологът Георги Киряков

10:24 | 19.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Има ли риск в ходовете на Кирил Петков в подобряване на отношенията със Скопие?

В коментар пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че „няма голям извод от визитата на премиера ни в РМС“ и трябва да има радикално нов подход в решаването на този проблем.

„На Кирил Петков ще му бъде много трудно, проблемът е във взаимоотношенията в коалицията. БСП е против загърбването на историческите проблеми. В опозицията ГЕРБ има много остра реакция срещу каквото и да е подобряване на отношенията", отбеляза политологът.

По думите на Киряков историческата комисия прави всичко възможно да не се преодоляват каквито и да било противоречия между Северна Македония и България. „В момента историческата комисия прави заложници българското и македонското общество“, категоричен е той. Политологът допусна, че е възможно накрая България да излезе виновна, че „сме се заинатили, ако геополитическите процеси се развият негативно за Балканите“.

Той очерта трите пречки пред Кирил Петков за решаване на проблемите: историческата комисия, съпротивата на президентството, четирипартийната коалиция. Политологът допусна, че премиерът Кирил Петков може да предприеме рисковано действие и да каже, че в тази ситуация много по-важно от стабилността в управлението на страната е да оправим отношенията си и Северна Македония да влезе в ЕС.

Георги Киряков предполага, че по време на втория си президентски мандат Румен Радев ще бъде наблюдател на политическите процеси и ще се опитва да възпира амбициите на Петков за по-радикална промяна на обществените нагласи спрямо РСМ и всичко, което се случва в страната.

Евродепутатът от БСП Петър Витанов е убеден, че гражданите на РСМ трябва да влязат в ЕС и да имат истинска интеграция. На въпроса какво е виждането му за посещението на премиера Кирил Петков в РСМ, той отговори, че първо трябва да си зададем въпроса ние какво искаме да бъде договорено, искаме ли да имаме споразумение или точно обратното.

„Трябва да имаме двустранно споразумение, което да гарантира Договора за добросъседство от 2017 година, който да бъде и в основата на започване на преговорите“, съветва евродепутатът.

Той смята, че вчера договореностите са със символичен характер – възстановяване на въздушната линия София – Скопие, както и да се използва краткото наименование Северна Македония само и единствено за държавата. Киряков напомни, че по този въпрос се работи от година и половина.

Вижте разговорите във видео материалите на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още