Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Има ли риск в ходовете на Кирил Петков в подобряване на отношенията със Скопие?

Пречките пред премиера за Северна Македония са президентството, историческата комисия и четирипартийната коалиция, коментира политологът Георги Киряков

гледано: 1839   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
 Премиерът Кирил Петков направи първото си работно посещение в Република Северна Македония (РСМ) в опит за нормализиране на отношенията на двете страни. Политологът Георги Киряков смята, че има желание за промяна, но това според него е поредното ново начало на сблъскващите се взаимоотношения между двете съседни страни и е трудно да се прогнозира подобряване на тези отношения. Като аргументи в подкрепа на своето мнение той посочи настроенията в РСМ и в българското общество.
Още по темата

В коментар пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че „няма голям извод от визитата на премиера ни в РМС“ и трябва да има радикално нов подход в решаването на този проблем.

„На Кирил Петков ще му бъде много трудно, проблемът е във взаимоотношенията в коалицията. БСП е против загърбването на историческите проблеми. В опозицията ГЕРБ има много остра реакция срещу каквото и да е подобряване на отношенията", отбеляза политологът.

По думите на Киряков историческата комисия прави всичко възможно да не се преодоляват каквито и да било противоречия между Северна Македония и България. „В момента историческата комисия прави заложници българското и македонското общество“, категоричен е той. Политологът допусна, че е възможно накрая България да излезе виновна, че „сме се заинатили, ако геополитическите процеси се развият негативно за Балканите“.

Той очерта трите пречки пред Кирил Петков за решаване на проблемите: историческата комисия, съпротивата на президентството, четирипартийната коалиция. Политологът допусна, че премиерът Кирил Петков може да предприеме рисковано действие и да каже, че в тази ситуация много по-важно от стабилността в управлението на страната е да оправим отношенията си и Северна Македония да влезе в ЕС.

Георги Киряков предполага, че по време на втория си президентски мандат Румен Радев ще бъде наблюдател на политическите процеси и ще се опитва да възпира амбициите на Петков за по-радикална промяна на обществените нагласи спрямо РСМ и всичко, което се случва в страната.

Евродепутатът от БСП Петър Витанов е убеден, че гражданите на РСМ трябва да влязат в ЕС и да имат истинска интеграция. На въпроса какво е виждането му за посещението на премиера Кирил Петков в РСМ, той отговори, че първо трябва да си зададем въпроса ние какво искаме да бъде договорено, искаме ли да имаме споразумение или точно обратното.

„Трябва да имаме двустранно споразумение, което да гарантира Договора за добросъседство от 2017 година, който да бъде и в основата на започване на преговорите“, съветва евродепутатът.

Той смята, че вчера договореностите са със символичен характер – възстановяване на въздушната линия София – Скопие, както и да се използва краткото наименование Северна Македония само и единствено за държавата. Киряков напомни, че по този въпрос се работи от година и половина.

гледано: 1839   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Вижте разговорите във видео материалите на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Нерадостна тенденция е да се теглят бързи кредити заради намалели доходи