IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновациите са ключовият фактор на пренаситения български пазар на бира

Над 1,2 млрд. лева са вложени при преструктурирането на пивоварната индустрия, съобщи Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюзa на пивоварите в България

18:31 | 20.03.18 г.
Иновациите са ключовият фактор на пренаситения български пазар на бира

Биреният пазар в България достигна състояние на насищане. През 2016 г. средната консумация на пиво на глава от населението беше 76 литра. Това са най-високите нива, откакто се води статистика. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ) Ивана Радомирова.

„Ако не инвестираме в нови технологии, в нови продукти, в нови опаковки, в нови маркетинг инструменти, няма как да се задържим на тези нива и да има растеж, да удовлетворим високите изисквания на съвременния потребител", посочи тя и съобщи, че през миналата година компаниите от СПБ са инвестирали над 41 млн. лева в дълготрайни активи, а за последните три години – над 132 млн. лева.

Радомирова коментира, че за да се изпълняват съвременните бизнес политики, са необходими иновации в продуктите на пивоварното производство.

„През 1965 г. в България навлезе една голяма иновация – бирата започна да се пастьоризира, като срокът ѝ на годност се увеличи от няколко дена на няколко месеца. Сходна по значение иновация имаше и наскоро, преди няколко години – започна да се прилага технология, която позволява бирата да трае месец-месец и половина без пастьоризация, а преминавайки фина филтрация“, даде пример за иновация в сектора Радомирова.

По думите ѝ се засилва интересът към нискоалкохолните и безалкохолни бири, както и към по-нестандартни и нетипични видове пиво.

“Запазва се и акцентът към производство на непастьоризирана бира”, очерта трендът на пазара тя.

Тя е на мнение, че с навлизането на три от най-големите мултинационални компании за производство на пиво в България, в страната започват да се прилагат най-добрите практики – корпоративни, производствени, организационни, които много бързо се възприемат от българските компании.

Тя е категорична, че благодарение на тези модели се подпомага конкурентоспособността на сектора и прозрачността на компаниите. Над 1,24 млрд. лева са вложени при преструктурирането на пивоварната индустрия.

„Двигатели са не само големите компании, но и малките пивоварни“, посочи Радомирова 

Какви са ползите за българската икономика от пивоварното производство? Кои са най-търсените марки бира? Вижте повече във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
"Тя е на мнение, че с навлизането на три от най-големите мултинационални компании за производство на пиво в България, в страната започват да се прилагат най-добрите практики корпоративни, производствени, организационни, които много бързо се възприемат от българските компании."Псолютно! И още един положителен резултат - само футболен фен с диагностициран синдром на Даун посяга към сапунената вода, наречена българска бира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още