IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК за трети път ще атакува опита за ценова регулация на таксиметровия превоз

Регулаторът ще проверява дали предложените промени в наредбата за таксиметровите услуги, които предвиждат рязък ръст на цените, ще ограничат конкуренцията

17:19 | 17.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще прави оценка на предложените нови цени на таксиметровите услуги, които ще доведат до значително поскъпване на превоза от 2021 г. Текстовете предвиждат скок на първоначалната тарифа до три пъти спрямо сегашното и ниво.

Комисията ще оценява съответствието с правилата на конкуренцията на  предложените промени в наредбата за таксиметров превоз на пътници, с които първоначалната цена за повикване на такси ще скочи 2-3 пъти, вижда се от съобщение, публикувано на сайта на антимонополния регулатор.

Текстовете предвиждат първоначалната цена да е в диапазон от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. В същата разпоредба се предвижда и регулиране на цената за един километър пробег извън населено място, която не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа за населено място с повече от 50%.

На практика с проекта на наредбата, заедно с предвидените в Закона за автомобилните превози минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници, се въвежда ценова регулация на таксиметровите превози чрез минимална и максимална първоначална цена, както и на максимална цена за един километър пробег извън населено място. Това обаче може да доведе до ограничаване на конкуренцията, посочват от Комисията.

КЗК припомня, че вече се е обявявала против въвеждането на минимални и максимални цени на таксиметровите услуги – веднъж през 2010 г. и още веднъж през 2015 г. „Комисията е заявявала позицията си, че не подкрепя въвеждането на каквато и да е форма на ценова регулация по отношение на таксиметровите услуги“, посочва се в съобщението за процедурата за преглед на текстовете.

Към момента в София за първоначално повикване на такси се заплаща такса от 0,70 лева и през деня, и през нощта. Дневната тарифа е 0,79 лева за км пробег, а нощната – 0,90 лева.

Ако промените в наредбата бъдат одобрени, първоначалната тарифа ще стане минимум 1,58 лева през деня и 1,8 лева през нощта. Максималната цена може да бъде, съответно, 2,37 лева през деня и 2,7 лева през нощта.

Таксиметровият бранш настоява за увеличаване на цените от години. Заради кризата с коронавируса в някои общини таксиметрови шофьори настояват за намаляване и на патентния данък. Властта обяви наскоро, че ще плати част от дължимия към общините данък заради икономическата ситуация. Водачите или фирмите ще покрият минималната дължима сума – 300 лева, а остатъкът до пълния данък ще бъде платена от държавата чрез допълване на бюджетите на общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още