IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 52 хил. души са прехвърлили парите си от частните пенсионни фондове към НОИ

Редукцията на основната пенсия заради осигуряване в частен фонд се прави на база действащото законодателство, подчертават от НОИ

18:39 | 13.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 52 хил. души към момента са поискали да прехвърлят парите си от универсалните пенсионни фондове към Държавното обществено осигуряване. Над 20 хиляди от тях вече са пенсионери - това са предимно хора от системата на МВР и на отбраната. Останалите все още не са се пенсионирали и представляват 1,6% от осигурените към август 2020 г. лица, родени след 31 декември 1959 г. Справката е на Националния осигурителен институт (НОИ).

Намаляването на основната пенсия (коефициента за редукция на държавната пенсия, бел. ред.) заради осигуряване в частен фонд се прави на базата на действащото законодателство, подчертават от НОИ.

Повод от институцията да напомнят, че стриктно спазва закона, когато изчисляват с колко да се намали основната пенсия, са коментарите на ръководители на пенсионни дружества, че от 2015 г. досега капиталовият стълб на пенсионното осигуряване е прехвърлил 501 млн. лева от универсалните фондове към държавното обществено осигуряване - Сребърния фонд и Националния осигурителен институт. В същото време част от тези пари са изработени от пенсионните компании от капиталовия стълб и те настояват да има официална информация къде са вложени средствата. 

Не съветвам хората, които внасят минимални осигуровки, да прехвърлят партидите си към НОИ, заяви преди дни Даниела Петкова от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

В отговор от осигурителния институт заявяват, че Кодексът за социалното осигуряване предвижда редукция на пенсията чрез изчисляването на индивидуалния коефициент. Намалението за всеки е индивидуално и според осигурителната история на базата на съотношението между размерите на осигурителните вноски за Универсалния фонд и тези за Фонд "Пенсии".

Всяка друга интерпретация за ролята на НОИ в пенсионното производство би била подвеждаща и не би отговаряла на фактическата страна на нещата. Евентуалната промяната на съществуващата правна рамка, включително и смяна на методиката за изчисление на индивидуалния коефициент, преминава единствено и само през законодателни промени, посочва се в позицията.

С промени в Кодекса за социалното осигуряване в сила от 2016 г. законодателно беше регламентирана възможност на лицата, родени след 1959 г., да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на НОИ.  

Със заявление натрупаните средства по индивидуалната партида на лицето в УПФ се прехвърлят в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, т. нар. „Сребърен фонд“. Дружеството, управляващо универсалния фонд, трябва да прехвърли средствата в шестмесечен срок от датата на заявлението. То е задължено в едноседмичен срок от превода да изпрати на осигуреното лице извлечение от индивидуалната му партида, с което да го уведоми за прехвърлянето и за размера на преведените средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Както сам си го турнеш, никой не може да ти го отпере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още