IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие нови правила за документацията за трансферно ценообразуване

Промени в ДОПК ще осигурят последователност в третирането на спорове, свързани с двойното данъчно облагане при трансгранични сделки в ЕС

17:59 | 31.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът окончателно въведе нови правила в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) за изготвянето на документацията за трансферно ценообразуване. Със законопроекта се въвеждат в българското законодателство изискванията на европейска директива за механизмите за разрешаване на спорове във връзка с данъчното облагане в Европейския съюз (ЕС).

Измененията, внесени от Министерския съвет и предложени от Министерство на финансите, бяха приети днес на второ четене.

Основна цел на директивата, съответно и на законопроекта, е подобряване на съществуващите механизми за разрешаване на спорове, възникнали между държавите членки на ЕС във връзка с тълкуването и прилагането на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане. 

Според текстовете първата година, за която ще се изготвя документация за трансферно ценообразуване по новия ред, е 2020 г. Местно досие вече ще изготвя всяко данъчно задължено лице, осъществяващо сделки над определен праг между свързани лица. Тази документация ще се изготвя до 31 март на годината, следваща годината, за която се отнася. 

Съгласно приетите промени данъчно задължените лица ще изготвят местно досие за извършваните от тях контролирани сделки, когато за съответната година стойността на сделката, без ДДС и акцизите, превишава 400 хил. лв. при сделки с предмет продажба на стоки, а за всички останали сделки – 200 хил. лв.

Ако има получен или предоставен заем за над 1 млн. лв., също ще се изготвя местно досие.

Данъчно задължените лица, които пропуснат да изготвят местно досие ще се наказват с имуществена санкция в размер до 0,5 на сто от общата стойност на сделките, за които е трябвало да бъде изготвена документацията.

Според мотивите на Министерството на финансите промените ще осигурят последователност в третирането на спорове, свързани с двойното данъчно облагане при трансгранични сделки в ЕС, и ще внесат повече прозрачност относно начина, по който са разрешени тези спорни случаи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още