Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НСИ отчете спад на пътниците и товарите в транспорта

Превозените товари от сухопътния транспорт са с13% по-малко спрямо година по-рано

НСИ отчете спад на пътниците и товарите в транспорта

Снимка: Pixabay

Спад както при превозените товари, така и при извършената работа от товарния транспорт отчита Националния статистически институт (НСИ) през второто тримесечие на 2019 г., спрямо същия период на миналата година.

През второто тримесечие на 2019 г. превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват с 0,3% на годишна база, докато извършената работа се увеличава с 5,2%. През второто тримесечие на 2019 г. превозените товари от сухопътния транспорт са 23 621.2 хил. т, или с 13% по-малко спрямо второто тримесечие на 2018 г., което основно се дължи на международните превози при автомобилния транспорт, отчитат от НСИ. Извършената работа също намалява и достига 6 730.4 млн. ткм в резултат на по-малкото средно превозно разстояние при международните превози. Превозените товари от речния и морския транспорт през второто тримесечие на 2019 г. се увеличават с 83.5 хил. т спрямо съответното тримесечие на 2018 г. в резултат на по-голямото количество превозени товари от речния транспорт.

Извършената работа също се увеличава и достига 284.3 млн. тонкилометра поради по-големите разстояния, на които са били превозени товарите от морския транспорт. Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през второто тримесечие на 2019 г. е 114 939 хил., или с 1% повече спрямо същия период на предходната година, което се дължи на по-големия брой превозени пътници от автобусния транспорт. Същевременно и извършената работа се увеличава с 6,1% и достига 3 121,5 млн. пътниккилометра.

През второто тримесечие на 2019 г. при водния пътнически транспорт се наблюдава намаление на превозените пътници с 4,3%. Извършената работа се увеличава с 1 504,7 хил. пътниккилометра спрямо второто тримесечие на предходната година поради по-голямото разстояние, на което са превозени пътниците от морския транспорт.

За периода април - юни 2019 г. предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) общо са превозили 70 729 хил. пътници, или с 1 841 хил. пътници по-малко спрямо същия период на 2018 година. Намаление е регистрирано при всички видове електротранспорт, като то е най-голямо при тролейбусните превози – 4,1%. Извършената работа, измерена в пътниккилометри, също намалява (с 2,3%) в резултат на по-малкото средно превозно разстояние, на което са били превозени пътниците от тролейбусния транспорт.

Тримесечните данни показват, че през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение с предходното се наблюдава намаление на превозените товари от товарния транспорт с 2,2%. При извършената работа също е регистриран спад от 0,8%. Превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват съответно с 1,3 и 0,3% спрямо първото тримесечие на 2019 година.


 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията