IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преместването на регистъра за особени залози в Агенцията по вписванията остава за 2020 г.

Ведомството не може да поеме новите си функции поради технически и нормативни неуредици

22:42 | 07.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Преместването на Централния регистър за особените залози под шапката на Агенцията по вписванията (АВ) се отлага за 1 януари 2020 г. Това съобщиха от ведомството, като се позовават на промените в Закона за особените залози (ЗОЗ), обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.

Към момента регистърът все още е самостоятелно юридическо лице към министъра на правосъдието и първоначално се очакваше преместването да се случи до края на март миналата година. След като това не стана, срокът беше променен на 1 септември 2018 г.

В съобщението от Агенцията по вписванията не става ясно защо финалната дата се отлага с още близо година и половина.

Целта на преместването на регистъра е бизнесът да може да подава в 28-те бюра към Агенцията по вписванията в страната заявления за вписване и заличаване на сключени договори за особен залог.

През пролетта, по време не семинар, стана ясно, че ведомството не може да поеме новите си функции поради технически и нормативни неуредици. 

Тогава Наташа Босева, директор на Централния регистър за особените залози, обясни пред Investor.bg, че е нужен нов устройствен правилник на регистъра и промени в наредбата по чл. 23 от ЗОЗ.

Въпросната наредба регламентира съдържанието на заявленията, приложенията към тях за всеки вид вписване и заличаване съгласно изискванията на закона, както и техническите изисквания към електронните документи, свързано с особените залози.

Съгласно новия закон, приет в края на юли тази година, информацията, публикувана в регистъра е публична и всички обстоятелства около особените залози подлежат на вписване. Казано с прости думи в момента не целият регистър е електронен, но до 1 януари 2020 г. трябва да бъде по подобие на Търговския регистър и също да бъде стопанисван от Агенцията по вписванията.

Проблемът с поредното отлагане е, че все още има много казуси около вписването на обстоятелства, публичността на договорите, които са предпоставка за злоупотреби.

Например, промените в закона не упоменават в кои случаи ще се изисква съгласие на заложния кредитор. Казва се само, че това ще се регламентира в наредбата, по която все още се работи. Все още няма и единна система, с която да се описват фирмените вещи, когато става дума за особени залози (т. нар. индивидуализация), както и единни правила, според които се описват счетоводните активи на предприятията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още