Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промишленото производство отбеляза месечен ръст през септември

Най-голямо увеличение НСИ отчита при производството на превозни средства, метали, изделия от каучук и пластмаси, и мебели

Промишленото производство отбеляза месечен ръст през септември

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

През септември промишленото производство в България регистрира годишен спад от 2,6%, докато на месечна база сезонно изгладеният индекс се увеличи с 2,3%, показват  предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). 

За сравнение, през август индексът на промишленото производство регистрира годишен спад от 1,3% и месечното намаление от  0,1%. През юли показателят отбеляза намаление с 0,9% на годишна база, но за месеца се увеличи с 0,8%. През юни имаше рязък спад и на годишна, и на месечна база – съответно 3,6% и 1,9%.

                          Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Месечни изменения

През септември НСИ регистрира повишение на месечна база в преработващата промишленост - с 3,5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,2%, а понижение - в добивната промишленост - с 4,3%.

По-значителен ръст се наблюдава при: производството на метални изделия без машини и оборудване - с 21,9%, производството, некласифицирано другаде – с 10%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 9%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - със 7,5%. Съществено намаление има при: производството на тютюневи изделия - с 8,6%, производството на превозни средства без автомобили - с 5,5%, производството на химични продукти - с 4,3%.

                       Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
                                                                       (Сезонно изгладени)

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7,1%, в добивната промишленост - с 2,4%, и в преработващата промишленост - с 1,9%.

По-значително намаление в сравнение с година по-рано се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 33%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 26,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 26,2%, производството на облекло - с 14,9%.

Най-голямо увеличение е отчетено при: производството на превозни средства без автомобили – с 19,3%, производството на основни метали - с 15%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 11,6%, производството на мебели - с 8,6%.

            Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
                                                                (Календарно изгладени)

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ал. Маринов: Излизаме от политическа криза с правителство и работещ парламент