IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Българите трябва да участват в дебатите за бъдещето на ЕС

Президентът дискутира националните приоритети, сред които членството в Шенген и еврозоната, с българските депутати в Европейския парламент

20:33 | 08.12.17 г.
<p>
	Румен Радев. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българските граждани трябва да бъдат ангажирани във формулирането на визиите за бъдеща Европа и да участват в дебатите по европейския дневен ред, смята българският президент Румен Радев.

"Темите, по които работи Европейският парламент, следва да бъдат достояние на българите“, каза той по време на среща с българските евродепутати от различните политически семейства, пише Прессекретариатът на Президентството.

По време на разговорите бяха обсъдени теми, свързани с предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз, политическите приоритети на страната ни като държава членка на ЕС, както и актуални въпроси от европейския дневен ред.

Постигнато е съгласие, че Кохезионната политика трябва да бъде запазена като фактор за гарантиране на равни възможности за реализация и развитие на европейските граждани и региони.

Президентът също така насърчи нашите представители в Европейския парламент да работят активно, за да може България да бъде ефективен участник във вземането на решения на европейско ниво, а не само изпълнител на политиките на ЕС.

Членовете на ЕП увериха държавния глава, че по отношение на председателството и на ключовите национални каузи, българският парламентарен корпус в Страсбург е постигнал единство и ефективно взаимодействие, независимо от политическата принадлежност на своите представители.

Националните ни приоритети са свързани с присъединяването на България към Шенгенското пространство, недопускането на дискриминационен подход в рамките на европейските институции спрямо някои държави членки, активното участие в дебата за бъдещето на еврозоната, предоставянето на европейска перспектива на държавите от региона на Западните Балкани и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още