IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев свиква КСНС заради рискове пред националната сигурност

Борисов и Каракачанов обсъдиха днес модернизацията на армията

16:23 | 12.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът Румен Радев свиква на 19 април заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата е "Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки", съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Малко по-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и с началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. По време на срещата са били обсъдени теми, свързани със сигурността в региона, както и модернизацията на армията, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет (МС).

Investor.bg припомня, че на 9 януари КСНС реши да бъде изготвена нова програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили с хоризонт от поне 20 години. Сегашната програма е до 2020 г. 

Преди няколко дни Красимир Каракачанов обяви, че в конкурса за изтребители ще влязат още Израел и САЩ с нови F-16 и F-18.

В края на миналата година задочният спор между Бойко Борисов и Румен Радев за купуването на изтребители за военновъздушните сили се задълбочи, след като стана ясно, че назначеното от президента служебно правителство e посочило шведския Gripen като най-подходящ вариант за българската авиация. Според ГЕРБ по-добрият вариант е американски F-16 или F-17 и обвиниха Радев в лобизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още