IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Купувачът на ПОК "Доверие" има 14 паунда в брой

Неяснотите около купувача на пенсионно осигурителената компания повдигнаха множество въпросителни около намеренията му за управление

09:54 | 05.08.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цената на сделката за ПОК &quot;Доверие&quot; не бе разкрита. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Цената на сделката за ПОК "Доверие" не бе разкрита. Снимка: Ройтерс

Регистрираната във Великобритания компания United Capital, която бе одобрена през изминалия месец за купувач на над 92% от най-големия пенсионно осигурителен фонд в България – ПОК "Доверие", не е листвана на борсата, няма уебсайт и дори телефон. Информацията за банковите сметки на United Capital, подадена в края на октомври, пък показва, че дружеството разполага с 14 паунда в брой. Това стана ясно от обширен материал на агенция Ройтерс.

Седалището на компанията се намира в къща в графство Грейс в Есекс, наета от Таня Пазарчик, която работи за Insolution Service - агенция, която асистира на клиентите си в създаването на дружества. Пазарчик използва същия адрес и за мнозина от останалите си клиенти. Тя казва, че препраща имейлите от пощата на United Capital към адрес в Австрия, но не знае много за тази фирма.

Цената на сделката за ПОК "Доверие" не бе разкрита. Единствената информация бе подадена на 15-ти юли, когато в изявление продавачът Vienna Insurance Group AG уточни само, че се е съгласил да продаде своя 92,58-процентов дял в осигурителното дружество на United Capital.

Анализът на Ройтерс отбелязва също, че неяснотите около купувача на "Доверие" са повдигнали множество въпросителни около намеренията му за управление на компанията. Пенсионното дружество разполага с активи в размер на 1,8 млрд. лв, като в нея са осигурени 1,25 млн. българи.

На 26-ти юли от United Capital изпратиха съобщение до българските медии, в което отрекоха "обвързване с офшорни капитали". От дружеството отбелязаха, че са регистрирани съгласно британското законодателството за управление на активи и припомниха, че към настоящия момент са в процедура за публично предлагане на акции.

Според британски регулатор United Capital е учредено през 2007 г. от компанията Fletcher Kennedy, която е специализирана в създаването на офшорни дружества. Интернет сайтът на Fletcher Kennedy съобщава, че фирмата регистрира фирми в офшорни центрове като Белиз, Британски Вирджински острови, Гибралтар и Сейшелските острови. Компанията предлага и ускорена процедура по регистрация, която отнема три часа, а цената е 208 паунда.

От предоставената информация от британския регулатор става ясно още, че United Capital има четирима директори. Трима от тях - Слободан Ристич, Гюнтер Рор, и Хайнц Русвурм - живеят във Виена и околностите. Четвъртият директор е базираната в САЩ Дебора Стърман. Рор е директор от 2007 г. Ристич, Русвурм и Стърман пък са назначени на 11-ти юли тази година, или 4 дни преди Vienna Insurance Group да обяви, че ще продаде мажоритарния си дял в българския фонд.

"Няма нищо необичайно в това придобиване, нито в процеса за избор на купувач", коментира в телефонно интервю Дебoра Стърман. "Ние сме напълно нормална регистрирана във Великобритания холдингова компания за финансови услуги", допълни още тя.

Сред предишните мажоритарни собственици на ПОК "Доверие" са Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), германската Deutsche Bank и холандската Kardan Financial Services Group. Представителите на Deutsche Bank и Kardan са отказали да коментират пред Ройтерс, докато от ЕБВР все още не са отговорили на искането за коментар.

Ръководителят на УС на "Доверие" Даниела Петкова коментира, че несигурността относно бъдещия собственик има негативно влияние върху дружеството. "В момента не знам коя е точната пазарна стойност на компанията, защото заради неяснотата много хора вече подадоха декларации за смяна на пенсионния си фонд. Става дума за хиляди клиенти", отбеляза Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Ако РБ не изрита банкерите и спекулантите от пенсиите скоро сектора няма да издържи. Но това е заложено като капан с ел масовото приватизиране на пенсиитеМоже да е след 20 години, но ми помнете думитеКапиталистите когато немогат веднага да постигнат успех не се отказват. Те са упорити и ще съсипят пенсионното ос-не в РБ с цел приватизация на тези огромни ресурси и правене на лев от тоа разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 0
markov
преди 10 години
маже ли аз...имам 15 паудна , начи поече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Да не забравяме, че колкото и да са навързани и сложни връзките на фирмите, които са собственици на едно дружество, накрая винаги стоят физически лица.Като влезе навсякъде изискването за декларация за действителен собственик, тези маймунджолъци ще спрат на момента. Само че за това трябва политическа воля. Че и не само в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 5
johnnyBravo
преди 10 години
Поредните комунисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 3
Императорът
преди 10 години
Какво се притеснявате, че нямат пари?СКОРО ЩЕ ИМАТ. ;)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
Biso
преди 10 години
".......защото заради неяснотата много хора вече подадоха декларации за смяна на пенсионния си фонд. Става дума за хиляди клиенти", отбеляза Петкова."------------------------Какво се притеснявате от източване??? Ето го решението за всеки осигурен в ПОК "Доверие"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Застраховки, осигуровки - ала-бала.Няма по-добър вариант, всичко се краде и източва.Най-доброто пенсионно осигуряване е както го наричам "личното". Сам си опичаш акъла и гледаш да завъртиш някакъв малък частен бизнес, от който да ти идва желаният пенсионен доход. Имам възрастни клиенти, които са постъпили точно така, когато му е било времето и гледам разликата. България едва ли някога ще се бъде оставена да се замогне. Нито Русия, нито САЩ, нито ЕС искат да ни помогнат в тази посока, а ние изтървахме историческия шанс навремето да изпотрепем националните предатели за да имаме шанс за промяна и растеж. Сега с толкова много троянски коне е доста трудна мисия, но не е невъзможна. Народа трябва да започне от гняв да замеря с камъни политици, кметове, общински служители и парламентаристи, дори и с риск да ги убие за да намалее или да спре това толкова арогантно национално предателство и корупция от страна на горепосочените ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 11
bree van de kamp
преди 10 години
Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" е превърнала бизнеса си в спомагателна каса за Иво Прокопиев. В последните 3 години задлъжнелият олигарх е успял да усвои чрез обръча от свои фирми близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се. Това сочи разследване на Агенция БГНЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Абе пенсионните застраховки не са ли по-добрия вариант?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Бъдещите пенсионери пак ще пият по една студена вода, поне за 3-ти път от 1989 г. до сега. Колко ли трябва да си глупав, за да не си научиш урока първите 2-а пъти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още