IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър настоява за отпадане на тавана на пенсиите

В момента рекорден брой хора получават енергийни помощи, каза Георги Гьоков

11:19 | 15.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков ще настоява да отпадне таванът на пенсиите. В свое участие по Нова телевизия той заяви, че наличието на горен праг за пенсиите е несправедливост и ще се бори тя да бъде отменена. Според него с таван на пенсиите хората не са стимулирани да се осигуряват на реалните доходи, които получават.

Няма да има пенсионер, който да получи по-ниска сума от получаваната до момента, увери министърът по отношение на новия размер на пенсиите. 

Гьоков коментира и темата със зеления сертификат. Според него не може зеленият сертификат да важи за едни сфери, а за други не. „Рано или късно ще се наложи да уравним нещата. Българите се съпротивляват за сертификата, защото не разбират за какво става на въпрос. Те го свързват пряко с ваксинирането. Документът обаче важи и за преболедували, и за хора с антитела”, припомни той.

Гьоков добави, че в социалното министерство вече се работи по въвеждането на COVID сертификата, познат още като зелен сертификат, за служителите на Министерството на труда и социалната политика.

Според него бизнесът би се съгласил с въвеждането на документа, но някои неща трябва да се изяснят. „Например как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права. Единствената цел е да предотвратим следваща вълна на коронавируса. За бизнеса е много по-опасно ново затваряне. Трябва да се направи ваксинационна кампания. Българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван", поясни Гьоков.

Що се отнася до енергийните помощи, министърът заяви, че всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще го получат. 

Той припомни, че при служебното правителство се увеличи кръгът на хората, които получават социално подпомагане в частта енергийни помощи. Става въпрос за над 290 хиляди души. „Досега не сме имали такъв брой в новата ни история. Добре е, че от една страна държавата може да си позволи да подпомогне. От друга страна, това значи, че има много бедни българи, които не могат да си позволят да се отопляват", поясни той.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още