Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Среща при президента: България в голяма степен е готова да посрещне нова Covid вълна

Актуализацията на бюджета е задължителна за справяне с нов връх на пандемията, заяви финансовият министър Асен Василев

Среща при президента: България в голяма степен е готова да посрещне нова Covid вълна

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България в голяма степен е готова да посрещне нова вълна на коронавируса, но е необходима спешна актуализация на бюджета, тъй който всички резерви по отношение на заплащането за първа линия на медиците са изчерпани и не биха могли да се реализират програмите за подпомагане на гражданите и бизнеса при нова вълна на коронавируса. Това е общият извод от работна среща, проведена при президента Румен Радев с вицепремиери и министри от служебното правителство.

Срещата беше посветена на състоянието и тенденциите на развитие на пандемията от коронавирус в страната. Тема на разговорите бяха необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

Държавният глава подчерта, че целта не е да се затварят бизнеси и държавата, а да се види какво трябва да се направи, за да останат в максимална степен да функционират бизнеси.

„Случаите на коронавирус се увеличават всеки ден и специалисти смятат, че сме на прага на нова вълна. В тази връзка трябва да има ясно разписани мерки", каза президентът. Той поздрави здравния министър, че за първи път имаме ясен и подробен план, включително и мерки за здравната система, за да минимизираме последствията от пандемията. 

Президентът очаква пълна мобилизация на Министерство на здравеопазването за евентуална нова вълна. Той призова здравния министър за гаранции за спокойни и нормални условия на лекарите и медицинските специалисти.

От своя страна министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров също подчерта, че мнението на повечето експерти е, че страната ни се намира на прага на нова вълна. Все още се намираме в зелената зона, броят на активните случаи е значително по-малък в сравнение със съседните страни. Но тенденцията очертава, че до 7-10 дни ще навлезем в т.нар. оранжева зона или второ ниво на опасност - над 100 случая на 100 хиляди души, каза Кацаров. Той увери, че здравното министерство има разработен план за различни сценарии за разпространение на вируса, включително и за най-тежката ситуация. Планирани са всички необходими мерки, включително и за работата на здравната система - болнична помощ, спешна помощ, лекарства. Има и разработен вече протокол за поведение, изброи здравният министър.

Всяка една от областите има необходимата степен на готовност за посрещане на пациенти с Covid, има необходимата осигуреност на лекарства за лечение на пациенти с коронавирус, направени са стъпки за осигуряване на допълнителни количества от лекарства. Системата разполага с достатъчно тестове, предпазни облекла, препарати за дезинфекция.Страната ни в голямата степен е готова да посрещне следващата вълна от коронавирус, заяви здравният министър.

По думите му това, което не може да се промени, е ниското ниво на ваксинация, което е резултат от катастрофално започналата имунизационна кампания с липса на ваксини и противоречиви послания, което създаде отношение против ваксините, допълни Кацаров. Той цитира данни, според които до този момент близо 70% от лекарите са с поставени ваксини, а броят на ваксинирани хора над 60-годишна възраст е голям.

Стойчо Кацаров посочи, че от гледна точка на здравната криза системата спешно се нуждае от актуализация на бюджета, тъй като всички резерви по заплащането на първа линия на медиците са изчерпани напълно. Променена е методиката за заплащане, но ако парламентът не приеме спешна актуализация, няма да има никакви резерви да се посрещнат нарастващите нужди от финансиране по време на епидемията, в това число за лекарства. Нужна е актуализация и на бюджета на Здравната каса, която играе голяма роля при нова вълна, допълни още служебният здравен министър.

По време на срещата премиерът Стефан Янев посочи, че мерките по отношение на бизнеса трябва да бъдат прецизирани много внимателно. Служебният премиер разчита на експертизата на здравното министерство и на вече изготвения план, който трябва да е гъвкав по отношение на препоръките и мерките, които се взимат. Не бива с лека ръка да затваряме бизнеси, защото някои може и след това да не отворят, каза Янев.

Икономиката се възстановява бързо и бизнесите работят, каза в своето изказване на срещата финансовият министър Асен Василев. Той подчерта, че служебният кабинет е осигурил средства, така че мерките за подпомагане да продължат до края на август. Той веднага допълни, че правителството не може да разходва тези пари без санкцията на парламента. От допълнителните приходи от 1,6 млрд. лева, които са заложени в предложената актуализация, 1,1 милиарда лева вече са събрани и няма съмнения, че при тежка Covid вълна приходната част ще бъде изпълнена, заяви Василев.

Той посочи, че с този допълнителен ресурс могат да се обезпечат всички здравни и социални мерки. Заложени са 335 млн. лева за здравни мерки, 435 млн. лева допълнителна подкрепа за бизнеса, 575 милиона лева за пълно финансиране на всички социални програми и актуализация на пенсиите. Осигурени са пари и за нови избори, има и перо други, което може да се ползва при бедствия и аварии.

Асен Василев подчерта, че този допълнителен ресурс се осигурява без допълнителен дълг и без да се увеличава дефицитът, което е много балансиран бюджет. Тази акт подсигурява финансово всички планове по ресорите, така че да не се търсят разходи от други пера, каза министърът на финансите. И акцентира, че е много важно спешно Народното събрание да  разгледа актуализацията, ако има желание за корекция, тя да се направи, но до края на август да се приеме, за да продължи работата на икономиката, както и здравното обслужване и социалното подпомагане до края на годината.

В заключение президентът също заяви, че актуализацията на държавния бюджет е задължителна за справяне с нова вълна на пандемията. А и следващото правителство трябва да стъпи на актуализиран бюджет, така че да се справим с нова вълна.

 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Българите не искат да се ваксинират колкото и да ги карат на сила. Президента и той явно е бил посъветван като другите слуги. Това се превръща в открита война между народа и политическите ***.
2
 
0
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
https://***.globalresearch.ca/vaccine-researcher-admits-big-mistake-says-spike-protein-dangerous-toxin/5746715
2
 
1
 
3
pa4anga до: zelka007
преди 1 месец
Никът ти отговаря и на позицията
2
 
2
 
2
julian12 до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ние ще оживеем, вие му мислете.
7
 
2
 
1
преди 1 месец
българските антиваксърски павета си искат болничните легла и вливането на антибиотиците и тръбичките с кислород в носа , съчетано в едно уникално дву седмично преживяване ... МЗ ви желае приятно изкарване , ако сте оживяли , пишете ... :)))

Още от Икономика и политика
Над 2 млн. души се преброиха онлайн дни преди края на кампанията