IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среща при президента: България в голяма степен е готова да посрещне нова Covid вълна

Актуализацията на бюджета е задължителна за справяне с нов връх на пандемията, заяви финансовият министър Асен Василев

15:16 | 06.08.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Необходимите социално-икономически мерки, които трябва да бъдат предприети в помощ на бизнеса и заетостта, са готови, заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Той отчете, че мярката 60/40 ще продължи да се изпълнява до края на годината в променения си дизайн. Засега са осигурени са средства за нейното изпълнение до края на юли.

Гълъб Донев също призова НС да разгледат актуализацията на бюджета, за да може да продължи тази подкрепа. Ако актуализацията не се случи бързо, трябва да се търсят резерви в бюджета и за 50-те лева добавка месечно за пенсионерите, посочи той.

Министерството на труда е в готовност да стартира антикризисни мерки при евентуална нова Covid вълна. Осигуряването на средства е чрез програми за запазване на работните места, чрез използване на неизразходван ресурс по ОП "Човешки ресурси".

Ситуацията в туризма беше докладвана от ресорния министър Стела Балтова. Тя заяви, че секторът се връща към жизнеспособност и засега имаме сравнително нормално протичащ сезон.

Създаден е здравен протокол, който посочва при различни състояния на епидемичната обстановка в страната какви мерки трябва да бъдат взети от местата за настаняване и заведенията за хранене. Според протокола са обособени две места за настаняване за контактни лица, които трябва да бъдат карантинирани. Те са разположени на северното и на южното Черноморие.

Балтова изтъкна, че освен мерките 60/40 и 50/50, се изпълнява и мярката за субсидиране на чартърните полети с 35 евро на седалка. В процес на изпълнение е и втора фаза за туроператорите, които не са успели да възстановят вземанията от своите клиенти. Подпомагат се и екскурзоводите. Продължава мярката за безплатна почивка на учениците, което подпомага всички части на туристическия бизнес.

Министерството на образованието работи по различни планове, свързани със старта на новата учебна година, заяви министърът на образованието Николай Денков. Разработват се насоки за действия в епидемични условия. Първият вариант на плана е готов и след обсъждане, в края на август, ще бъде сведен до знанието на директорите и учителите.

Работи се и по дейности за подготовка за евентуално преминаване към дистанционно обучение. Анализът показва, че има деца, които се затрудняват много при дистанционно обучение. Част от проблема е свързан с липсата на електронни устройства. Липсват около 43 000 устройства по училищата - необходимите средства са осигурени. Липсва и достъп до интернет до много места, което по скоро е въпрос на организация.

Николай Денков заяви, че е ключово максимално обучението да бъде в присъствена среда, което е много по-качествено.

Просветният министър информира, че около 30% от учителите са ваксинирани до юли. Това не е достатъчно и за да не се поставя системата в риск, е започнала кампания, която се стреми да предаде най-важната медицинска информация за ползата от ваксините. Договорено е със социалните партньори да се дава до два дни отпуска след ваксиниране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Българите не искат да се ваксинират колкото и да ги карат на сила. Президента и той явно е бил посъветван като другите слуги. Това се превръща в открита война между народа и политическите ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
https://***.globalresearch.ca/vaccine-researcher-admits-big-mistake-says-spike-protein-dangerous-toxin/5746715
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
pa4anga
преди 2 години
Никът ти отговаря и на позицията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Ние ще оживеем, вие му мислете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
българските антиваксърски павета си искат болничните легла и вливането на антибиотиците и тръбичките с кислород в носа , съчетано в едно уникално дву седмично преживяване ... МЗ ви желае приятно изкарване , ако сте оживяли , пишете ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още