IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трето поредно отлагане на делото за КТБ

Следващ опит съдът да започне мегаделото ще има на 27 февруари

11:42 | 14.02.18 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За трети пореден път бе отложено началото на делото за КТБ. Този път болен подсъдим стана причина за новото отлагане на старта на делото, предава БТА.

Бившият изпълнителен директор на банката Георги Христов не можа да се яви в спецсъда, а адвокатът му поиска възможност да представи болничен лист.

Съдът назначи експертиза, която да установи колко тежко е заболяването му и му наложи глоба от 1000 лв., защото не е представил съответния болничен лист. 

В същото време стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, които му бяха изпратени чрез властите. Защитата на Василев обаче е на мнение, че банкерът е нередовно призован, но не изтъкна доводи.

След поредното отлагане на старта на процеса четвърти опит съдът да започне делото ще има на 27 февруари.

Първите два пъти разпоредителното заседание на делото за фалита на КТБ беше отложено поради процесуални пречки.

Цветан Василев е един от 18-те подсъдими за фалита на банката, като съдът трябва да се произнесе дали те са виновни за източването на над 2,5 млрд. лева от КТБ. 

Делото е 400 тома, обвинителният акт е 11 хиляди страници и се води в Специализирания наказателен съд. Повдигнатите обвинения са над 100.

Бившият председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери. Сред обвинените е и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев, който ще бъде съден за длъжностно престъпление. През 2014 г. от БНБ обясниха, че през март 2014 г. Гунев е дал разрешение за увеличаване на капитала на банката с 35 млн. евро чрез схема от дружества, като на практика банката е финансирала сама себе си.

В обвинителния акт са посочени още Снежанка Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Индежва, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров и Георги Зяпков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
*** то съда въобще действа ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
s3
преди 6 години
Ненужно е да се бърза с това дело, то е прекалено голямо и комплексно за да бъде приключено набързо за 10г. Няма как да стане. Затова нека съдът да действа бавно но сигурно. Да прецени доказателствата и да постанови след време присъдата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
хаха, явно оптимизма е черта на твоя характер... което е добре де :):)ето това дело може да приключи когато човечеството не използва вече петрол :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Така както се води това дело вероятно ще приключи към 2035 година ако има още живи подсъдими Като не се явил единия подсъдим да го глабят и да продължат с разпит на другите Толкова ли е сложно Но в България законите са неясни неразбираеми многозначителни и постоянно променящи се И за това са виновни не съдиите а мързеливите безотговорни и нагли депутати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още